Kormányváltás néven fog össze a választáson a Magyar Szocialista Párt, az Együtt, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd Magyarországért és a Magyar Liberális Párt. A korábban Összefogásként is ismert ellenzéki párttömörülés szombaton Jánossomorján is az ország gondjainak megbeszélésre invitálta a lakosságot. Szórólapokkal, kedvesen várták a vendégeket a művelődési ház előtt a kormányváltó erők pártszövetségének lakossági fórumán. Odabent azonban a kemény kritika volt a jellemző. A soproni Lehóczki Attila országgyűlési képviselőjelölt szerint felelősen kell bánnunk döntési lehetőségünkkel. Erre családi példát is hozott. Sátoraljaújhelyen élő nagyszüleit sokszor segítette egy szomszédos zsidó család. A városban azonban pár nap alatt elhurcolták a zsidókat, jó részük haláltáborokba került, közöttük a baráti család is. Nagyszülei azután is sokszor tették fel a kérdést, hogy mit tehettek volna az ellenzők, akik megdöbbenten, megfélemlítve hallgattak. Szerinte a történelem most is hasonló, felelős választás elé állítja az embereket, akik egy szélsőséges eszmék felett is szemet hunyó, hatalmával visszaélő jobboldali erő által vannak, és lehetnek még jobban megfélemlítve. – „Ha mi nem döntünk magunk mellett, nem teszünk honfitársainkért valamit, mi is feltehetjük a kérdést évek múlva, hogy mit tehettünk volna?”

Lehóczky Attila a felelős tettekre buzdított

A jelölt azt tapasztalja, hogy a hatalomtól ma sokan félnek. Több választási delegáltjuk is azért mondta vissza a felkérést, amire korábban igent mondott, mert tart attól, hogy őt, vagy családját, közszférában dolgozó házastársát hátrány érheti miatta. Néha azt látja, hogy még a nyilvános fórumokra is óvatosan jönnek el az emberek, sőt, sokan kérik, hogy magánházakban, baráti vendégség keretében beszéljenek a kormányváltás lehetőségéről. Azonban szerinte sokan elkötelezettek a változás mellett, baloldaliak, liberálisok, de még konzervatívabbak is.

Beke Károly, az MSZP megyei elnökhelyettese szerint a kormány nem tartotta be ígéreteit. Beszédében felsorolta azokat a példákat, amikben szerinte nem teljesítette ígéreteit a Fidesz-KDNP, és amit nem is lehet megtudni a befolyásolt médiából. Állítja, ma kevesebb a munkahely, mint négy éve, és többen élnek létminimum alatt. „Ma már Varga Mihály is azt mondja, magasabb az államadóssági szint, mint 2010-ben.” Az áremelkedések miatt nem hatékony a gazdagot és szegény egyaránt érintő rezsicsökkentés. Ma a 24 és 35 év közöttiek 40 százaléka tervezi, hogy elhagyja Magyarországot, és a kamasz generáció nagy része is ott látja a boldogulását. Ezzel külföldre megy egy tehetséges magyar generáció, és a nyugdíjrendszer is felborulhat, ha sokan távoznak – mondta.

Beke Károly hisz a célba érésben

Ők többek között szociális alapú rezsicsökkentést vezetnének be. Fejlesztenék a szerintük elhanyagolt egészségügyet, megszüntetnék a több hónapos várólistákat. Többkulcsos adózással takarítanának meg pénzt, öt százalékra csökkentenék az alapvető élelmiszerek áfáját, növelnék a béreket, százezer forintos nettó minimálbér mellett törnek lándzsát. Fellépnének a korrupciógyanús pályázatok ellen. A részrehajlás gyanúja szerinte a nemrég átadott jánossomorjai hulladékkezelő központ építésénél is felmerült. „KÖZGÉPesítették ezt a fejlesztést is, így a pénz Simicska Lajoshoz vándorolt.” – állítja.

A civilben hosszútávfutó Beke Károly mindenkit buzdított arra, hogy fogjon össze a kormányváltás érdekében. – „A hosszútávfutás titka az alapos felkészülés, a hit önmagamban, hogy meg tudom csinálni, és a biztos célba érés. A választások előtt is tudom, felkészültünk, hiszem, hogy meg tudjuk nyerni, és biztos vagyok abban, hogy Önökkel együtt biztosan célba érhetünk!”

Mint fogalmazott, a kormányváltás sokak akarta az országban és a választókerületben is.

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-