Jelentősen javulhat a város közbiztonsága: Szolgálatba álltak a térfigyelő kamerák Jánossomorján. A főbb közterek, veszélyes útszakaszok mellett a város ki-és bevezetőpontjait is figyelik a készülékek ettől a héttől. Bár fejlesztések még folynak, már a próbaüzemben is fontos segítséget nyújtott az új rendszer a rendőrségnek.

A város térfigyelő kamerái csütörtöktől teljesítenek szolgálatot az utcákon. Nemcsak a közterületeket, a veszélyesebb útszakaszokat is figyelemmel tudják kísérni a rendőrök múlt héttől. Úgy tudjuk, egy koccanásnál már segítséget is nyújtottak a felvételek a felelősség megállapításában. Bár korábban 13 kamerát terveztek, a malomra és a hamarosan megnyíló hulladékudvarra is felszereltek egy-egy újabb készüléket, összesen közel 10 millió forintból.

A képek pedig a rendőrőrsre futnak. A központi monitor és a rögzítés is itt zajlik. Szigorú jogi szabályok tiltják, hogy a képeket illetéktelenül láthassa, felhasználja bárki a rendszer tényleges elindulásától. Csütörtökön, a műszaki átadáson már a rendőrség és az önkormányzat képviselői egyeztették a felszerelés ideje alatt szerzett tapasztalataikat a kivitelezőkkel, és változásokat is javasoltak.

Bár a kamerák éjszakai is látnak, több készüléket felszerelnének infravörös fénnyel, hogy éjszaka is megállapíthassák az autók rendszámát, azonosíthassák az elkövetőket.

A Várbalog felé vezető út láthatósága is fontos lehet a rendőrségnek, de a szentpéteri temetőhöz, a Császárrét felé induló mellékúthoz is javasolnak készüléket a rendőrök – utóbbiról azonban később dönthetnek, előfordulhat ugyanis, hogy áthelyeznek majd kamerákat a kevésbé problémás helyekről.

A rendőrkapitányság szerint a bűnözőknek már a térfigyelő hálózat megléte is elrettentő, így már ettől is visszaeshet az elmúlt években sokszorosára emelkedő bűnözés Jánossomorján. Ráadásul a környező települések kamerarendszereihez társulva a kapitányság egész területének biztonságát javítják.

A rendőrség szerint a rongálások néha nagyobb közfelháborodást okoznak, mint a betörések, de a törés-zúzás visszaszorításában is sokat várnak a kameráktól.

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-