Éveket csúszik az iskolaösszevonás, vagy talán el is marad, ám az épület már nem várhat tovább: 22 milliót fordítana idén a Klafszky-tagiskola felújítására az önkormányzat. Könnyen lehet azonban, hogy ez a keret szűkös lesz a tervezett felújításokhoz. Az iskolában a héten mérték fel a nem túl rózsás helyzetet, de a város szilárd elhatározása, hogy olyan iskolát teremt, ahol méltó körülmények várják a tanulókat.

Az iskolavezetés, az önkormányzat és a kivitelező képviselői tértek vissza az iskolapadok közé a Klafszky-tagiskolába szerdán. Az önkormányzat döntése szerint ugyanis 22 millió forintot költene idén az intézmény felújítására a város. Hamar ráncosak lettek azonban a szemlélődő tekintetek. Könnyen lehet, hogy a tervekhez nagyobb takaró kell 22 milliónál. A régi épület sok helyen vizesedik, elavult, a falak és a levegő néhol olyan nedves, hogy megdolgozik áráért a párátlanító. A műemlék-jellegű épület omladozó homlokzata stílusához igazodó, új burkolatot kapna és megállítanák a vizesedést.

Az iskola alatti pincével is tervei vannak a vezetőknek. Az egykor klubként is működő pincéből foglalkoztató termeket alakítanának ki, ahol délután is játszhatnának a gyerekek. A hittan és erkölcstan, a mindennapos testnevelés annyira megemelte a helyigényt, hogy új terekre is szüksége van a Klafszkynak, ezért sem várhat a pince megfelelő átalakítása. Két főépületi terem teljes egészében megújul.  Mennyezetet, parkettát és nyílászárókat kap. Az elektromos rendszerét is felújítják. A rossz érintésvédelmi mutatók miatt ezt az iskola több más pontján is megteszik. Sok helyen a csapadékelvezetést is ki kell javítani. A fűtési rendszert is részben felújítaná az önkormányzat. Az iskola pedig szeretne az udvar kisebb rendezésére és pár EU-szabvány játékkal való felszerelésére is pénzt kivívni.

A képviselőtestület múlt heti ülésén döntött arról, hogy nagyobb léptékben folytatja a tavaly elkezdett felújítást a szentpéteri iskolában. Akkor közel hatmillióból a vizesblokkot alakították át.

 

“Mit ér epedő kebel e romok ormán?”

A város évekkel ezelőtt úgy döntött, Szentjánoson vonná össze a két iskolát, és megszüntetné a szentpéteri intézményt, hogy olcsóbban, jobb körülményeket teremtsen a diákoknak. Azonban a bizton remélt pályázati források elapadtak, saját pénzből pedig nem vág bele egy ilyen mértékű felújításba Jánossomorja. Dr. Kurunczi Károly polgármester a JTV-nek elmondta, olyan körülményeket kell teremteni, ami méltó egy iskolához, folytatva a tavaly – a modernné varázsolt vizesblokkal – megkezdett felújítást. -„Ha döntést nem tud hozni az önkormányzat, akkor is fordít a Klafszky-iskolára. Pár év múlva eldől, hogy mi lesz a péteri iskola végső sorsa, de addig is méltó környezetet kell teremteni.”

Nemes Csaba, tagiskola-vezető kifejtette, bár szakmailag a Szentjánosra való beköltözés mellett állt ki mindvégig, az élet felülírta a szándékokat. – „Be kellett látnom, hogy mivel pályázati lehetőség nincs, az önkormányzatnak nincs 500 millió forintja az összevonáshoz szükséges építkezésekre, ezért most arra kell törekednünk, hogy élhetővé tegyük a Klafszkyt. A tankerületnek a felújításra pénze nincs, azt mondták, működik az iskola, továbbra is ebben kell gondolkoznunk. Vagyis ezt az épületet kell, hogy élhető iskolává tegyük, olyanná, amibe a gyerekek szívesen járnak.”

A felújítást ezért a Klafszky főépületétől kezdenék, hiszen bármi is lesz előbb vagy utóbb az iskola sorsa, a főépületet biztosan hasznosítja majd a város. Hogy mennyibe is fog mindez kerülni, és milyen ütemben lesz erre pénze Jánossomorjának, az a következő hetekben kiderül.


Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-