Kiutasítás Jánossomorjáról. Népes tömeg akaratának engedve űzték ki Jánossomorjáról a telet múlt vasárnap. A Tititá Néptánccsoportot magában foglaló Örökség Kulturális Egyesület ősszel és tavasszal rendez családi délutánt. Tavaszköszöntőként elégették a zord évszakot jelképező kiszebábot is.

Sok gyerek vett igénybe szakértői segítséget múlt vasárnap délután, ahol a családi délután barkács-kuckójában, fúrtak, faragtak. Persze néhány anyuka is megmutatta, ki hordja a munkásnadrágot, és a gyerekek között is akadt technikaórákon edződött dolgozó. Akinek nem a keze, inkább a lába ügyes, magyar néptáncokat tanulhatott.

A télűző magyar szokások közül most a kiszebáb égetést mutatták meg az Örökség tagjai. A Felső-magyarországi népszokásban a bábú a tél, a böjt, a betegség megszemélyesítője. A télűzők a város utcáin is megmutatták a bábút, majd a művelődési ház udvarán a tűzbe is vetették. Ezzel elbúcsúztak a tél okozta bajoktól, hidegtől is.


Fotógaléria a képre kattintva

 

Túlteljesített ötéves tervek

Ez a második év, amikor az épp öt esztendőre visszatekintő Tititá Néptánccsoport zavarja el a hideget Jánossomorjáról, és remélik, sikerül ezzel is hagyományt teremteni. A szervezet már több szokást felelevenített a településen. Sikeres a májusfa-állítás és kitáncolás, és a Szentivánéji tűzugrás is sokakat mozgat meg. A tánccsoportos fiúk pedig már több éve felkerekednek, és meglocsolják a lányokat.


Fotógaléria a képre kattintva

A három korosztályt és közel 50 főt számláló csoport tavaly ünnepelte ötéves jubileumát. Molnár János Tamás elnök elmondta: – „Jánossomorján, a felnőtt csoportban 25-26 ember táncol, a nyugdíjasok és a gyerekek is népes, lelkes csapattal büszkélkedhetnek. A környékbeli városok sem tudnak felmutatni ilyen nagy tánccsoportot, e mellett nem csak táncolunk, hanem egy közösséget is építünk. Élő közegként hozzuk vissza azt a nép kultúrát, amit elvesztettünk az elmúlt évtizedekben. Elkezdtek mulatni a csoportunk tagjai azzal a népdal- és néptánckinccsel, amit majdnem elfelejtettünk. Nagyon eredményesnek tartom ezt a munkát. Büszkék vagyunk arra, hogy az élhető város jellemzőihez mi is hozzátehettünk Jánossomorján!” – mondta el Molnár Tamás – „Számos városi program részesei, vagy szervezői vagyunk, és ami fontosabb, sokan közel kerültek a sallangmentes népi kultúrához, megélik a hagyományokat.”

A 2008-ban létrejött Tititá befogadó szemléletű gyűjtőcsoport – nem a táncos múlt, a profizmus számít. Nemcsak Jánossomorjáról, Mosonmagyaróvártól Csornáig járnak ide táncolni, a haladóktól a kezdőkig mindenkit szívesen lát a tánc szeretetére alapuló társaság.

Sok Kárpát-medencei lépéssel ismerkedtek meg a kezdetek óta. Feldolgozták a környékbeli táncokat a Rábaköztől, a Hanságon át a Szigetközig, Felvidékig. Fontos eredményeket értek el a helyi heideboden németség Jánossomorján szinte teljesen feldolgozatlan tánchagyományainak, viselet-kultúrájának kutatásában. Az erdélyi Alsósófalvára és a burgenlandi  Zurndorfba is ellátogattak, hogy a helyszínen ismerjék meg jobban a tanult tájegységek lépéseit.

Az önkormányzat által anyagilag és szellemiségében is támogatott csoport évente 10-15 alkalommal lép fel, bemutatkoztak már Ausztriában és a Felvidéken is. A céljaikat szolgáló Örökség Kulturális Egyesület 2010-ben hozták létre a tagok.

Fotógaléria a képre kattintva

Közélet Pusztasomorjára

Molnár Tamás elmondta, a jövőben szeretne a szervezet saját otthonra is találni. Kezdeményezték ezért, hogy a jelenleg üresen álló pusztasomorjai tornaterem épületét megkapják a helyi civilek, akik számára már szűkös lett a város által kínált tudott tér, sem elég idő, sem elég terem nincs a sok csoport, egyesület számára Jánossomorján. Az épületet tavaly év végén több hónapon át licit útján próbálta értékesíteni az önkormányzat, sikertelenül. Most a javaslat szerint a város és az Örökség Kulturális Egyesület közötti együttműködésben, ellenőrzött és tisztázott keretek között alakítanák civil térré az üresen álló épületet. Ezzel Pusztasomorjára is visszavinnének egy kis közéletet – mondja az elnök. A kezdeményezéshez aláírásával szinte az összes városi civil szervezet és sok magánszemély is csatlakozott, a terv a remények szerint jövő hónapban kerülhet a testület elé.

 

HT

-hirdetés- -hirdetés-