Az önkormányzatiság legerősebb költségvetésével kezdi az évet Jánossomorja. Az iparűzési adóbevétel is a várakozásokon felül teljesült, és az önkormányzat tartalékai sem voltak még ilyen magasak. Ezért közel 200 milliós, régen várt felújításba és beruházásba foghat az önkormányzat idén, aminek nagyjából fele pályázati forrás.

Bár ősszel még tartottak az iparűzési adó év végi mérlegétől, most már megnyugodhattak a képviselők, jó évet zártak a helyi cégek. A remélt 411 millió helyett 420 millió Jánossomorja iparűzési adóbevétele.

Többször előfordult, hogy év közben váratlan, több tízmilliós kiadások borították fel a terveket, ezért az önkormányzat minden éven igyekezett tartalékot képezni, amivel fejleszthet, beruházhat, de baj esetén támaszkodhat is a megtakarításra. Ez tavaly szintén nagyon jól sikerült, 2012-ben 140 milliós volt ez az összeg. Idén közel 30 százalékkel nagyobb lett a tartalék, amiből nemcsak az idei év költségvetését teszi biztossá, de rég várt felújításokba is belefoghat a város.

Dr. Kurunczi Károly polgármester elmondta, az önkormányzatiság életében ez a legnagyobb tartalék.: – „Mindez megnyugtató az évek óta tervezett beruházásokra nézve, és azért is, mert bár ciklus végén vagyunk, nem szeretné ez a testület az önkormányzat kasszáját kiürítve átadni a következőknek. Ezzel is példát szeretnénk mutatni arra a felelős gazdálkodásra, ami az elmúlt húsz évet jellemezte, és amit hagyományként tovább kell vinnie az bennünket követő testületnek is.”

A következő évi tartalékot is stabil összegre tervezi a város, de a fontos felújítások, beruházások sem várnak tovább: 200 millió jut rá idén a költségvetés 1 milliárd 204 milliós kiadási összegéből. Az öröm azért is indokolt, mert a 200 millió közel fele pályázati forrás!

80 milliós pályázati összegből és közel 20 milliós önkormányzati hozzájárulásból nyáron kívül-belül megújul a művelődési ház. Mivel állami beruházásként márciusban felújítják a belterületi főút egy egy kilométeres szakaszát, amit az önkormányzat is tervezett 2014-re, az útjavításra szánt keretből mást is rendbe hozhat Jánossomorja: 30 millió forintból a vasúti átjárótól a volt Iparcikk Áruházig felújítják a csapadék-elvezető csatornát, és egy utca burkolatát is felújítják. A Klafszky iskolára 22 milliót fordít a város, ebből megújul a homlokzat, két pincehelységet alakítanak ki, két tantermet teljesen felújítanak és itt az elektromos hálózatot is rendbe hoznák. Tovább folytatnák a hengermalom állagmegóvását is, közel három és félmillió forintból: rendbe hoznák a tetőt és a vízelvezetést.

A város 10 millió forintos alapot hozott létre a különböző szociális segélyek számára, akárcsak az előző évben.

HT

-hirdetés- -hirdetés-