– Választás 2014 –

 

Bár eddig sem kerülhettük ki a politikai üzeneteket, szombattól hivatalosan is beindul a kampányidőszak. Sok az újdonság az április hatodikai országgyűlési választások kapcsán, ám a jánossomorjai szavazókat ugyanott, ugyanannyi szavazókör várja majd. Azonban nem Csornához, hanem a mosonmagyaróvári székhelyű 5. számú kerülethez tartozunk ezután.

Szombaton elkezdődött a kampányidőszak, és múlt héttől postázzák a névjegyzékbe való felvétel értesítését is. A jelöltek és pártok idén nem kopogtatócédulákkal, hanem aláírásgyűjtéssel szerezhetik meg az indulás jogát.

A jelöltséghez az egyéni választókerületekben a törvény szerint legalább ötszáz választókerületi lakos ajánlása szükséges, a jelöltek március 3-ig gyűjthetik az ajánlásokat az ajánlóíveken.

A választás idén csak egyfordulós lesz, de továbbra is két szavazatot adhatunk le, egyéni jelöltre és pártra. 106 egyéni képviselőt választ az ország, a pártlista alapján pedig 93 mandátumot osztanak ki, öt évre.

Országos listát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Az országos listákat legkésőbb március 4-én kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Országos nemzetiségi önkormányzat is állíthat listát, ehhez a névjegyzékben nemzetségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása, de legfeljebb 1500 ajánlás szükséges.

A helyi kisebbségeket érintő változás, hogy akik nemzetiségiként kívánnak szavazni, azok április 6-án nem a pártlistákra, hanem nemzetiségük listájára voksolhatnak. Ehhez azonban minden nemzetiségi választónak kérnie kell nyilvántartásba vételét . Idén már szavazhatnak a magyarországi lakhellyel nem rendelkező magyarok is, ha március 22-ig felvetetik magukat a névjegyzékbe. A választás napján külföldön szavazó polgárok március 29-ig jelentkezhetnek a külképviseleti névjegyzékbe. Aki más hazai településen szeretne voksolni, április 4-ig jelentkezhet át a lakcíme szerinti választási irodánál. További információkért fordulhatunk az önkormányzati hivatalban működő Helyi Választási Irodához és felkereshetjük a „valasztas.hu” internetes honlapot is.

„Várhatóan a választás éjszakáján már előzetes eredményt közöl majd az Nemzeti Választási Iroda, de a választás jogi eredményét csak a külföldön leadott szavazatokat tartalmazó urnák hazaszállítása és a levélben leadott szavazatok megszámlálása után állapítják meg: az egyéni választókerületek eredményét legkésőbb április 12-én, a választás országos eredményét pedig április 25-én.” – adta hírül az MTI.

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-