Prímtambura, trombitás hegedű és tangóharmonika – különleges hangszerek egy különleges magyarországi népzenéhez. A Vujicsics Együttes a délszláv muzsikával ismertette meg a jánossomorjaiakat. Az idén 40 éves zenekar nem csak játszott, tanított is a gyerekeknek.

Az együttes tagjai már nem először fordultak meg városunkban: Júniusban különleges hangszerbemutatót és táncházat tartottak a gyerekeknek, de az utánpótlásukból alakult Söndörgő együttes is játszott már a helyi zeneiskolás diákoknak. Szerdán a fiatalok az alapítókkal közösen álltak színpadra és játszották el a délszláv népzenére leginkább jellemző dallamokat.

 

A kezdetekről – A Vujicsics az 1977-es Ki-Mit-Tudon

Az 1977-ben népzenei kategóriában Ki-Mit-Tud győztes, és mára négy évtizedes zenekar főként a magyarországi szerb, horvát és macedón népzene megőrzését tekinti feladatának. Ezért Bartók Béla egy 102 évvel ezelőtt lejegyzett délszláv darabját is eljátszották. A gyerekek sok különleges hangszerrel is megismerkedhettek. Ilyen például a kicsitől a nagyig egész hangszercsaládot alkotó tambura. A Vujicsics együttes jellegzetes tambura zenekar, de a színpadon más hangszerek is megszólaltak. Így például a különleges trombitás hegedű, a nagybőgő és a mellzongorának is becézett tangóharmonika is.


A Szentendre melletti Pomázról érkezett zenekar a 300 éve a környéken letelepült szerbek zenéjét kutatja és játssza. Eredics Gábor, a zenekar vezetője elmondta, hogy 40 évvel ezelőtt, amikor elkezdtek zenélni, magyar népzenét is játszottak, de rájöttek, hogy ha ők is az akkor felívelő táncház és zenegyűjtő mozgalom áramához csatlakozva magyar zenét dolgoznak fel és mentenek meg, akkor nem lesz, aki megőrizze a Szentendre környéki szlávok zenéjét, ezért követték inkább ezt a hagyományt. Névadójuk, az ugyancsak pomázi szlávság szülötte, a neves zenekutató zeneszerző Vujicsics Tihamér, akinek többek között a Tenkes Kapitány filmzenéjét is köszönhetjük.

Ez az előadás a filharmónia bérletes sorozat második állomása volt a tanévben, legközelebb a Mendelssohn kamaraegyüttest hallgathatják márciusban Jánossomorján.

KÉ – HT

-hirdetés- -hirdetés-