Tavasszal útfelújítás kezdődik Jánossomorján. 26 millió forintból újítja fel a Magyar Közút az Ausztria felé tartó belterületi főút egy szakaszát, a Szent István utcát. Az önkormányzat is tervezete a felújítást, de így most más útjavításra fordíthatja az erre szánt összeget.

A rossz burkolat miatt óvatosan kell közlekedni a pihenőpark mellett, ám tavasszal felújítják a belterületi főút e szakaszát. A Magyar Közút 26 millió forintból új kopóréteget fektet és padkát emel, mihelyst az idő engedi.

Az 86-os főúttól a határig tartó út felújítása évtizedes történet. Szakaszokra bontották, főbb részeit pályázati forrásból sikerült felújítani, de például a településhatár előtti közel egy kilométert közel 24 milliós saját forrásból tavaly tudta csak felújítani az önkormányzat. Mára Pusztasomorja elejétől a Szent István parkig tartó szakasz marad hátra és a szentjánosi vasúti átkelő előtt rész.

Velkei Lilla, a Magyar Közút Zrt. szóvivője elmondta: – „A Szent István úton a korábbi években kimaradt szakasz felújítására kerül sor, ezen a szakaszon rosszabb a burkolat állapota. A vasúti átjáró előtti szakaszt nem tartalmazza a felújítás, a kimaradó szakaszra egy későbbi program keretében kerülhet sor.” Erre azonban jelenleg nincs pénze a közútkezelőnek. Idén más felújítási munkát nem is tervez Jánossomorja területére a Magyar Közút.

Kell, mint egy falat kenyér – A belterületi főút legrosszabb szakasza a Szent István utca, amire már nagyon ráfér a felújítás – Kenyérszentelés 2013.

Az önkormányzat 2014-ben közel harminc milliót szán az útfelújításokra. Ezt a most felújítandó szakaszra fordították volna, így azonban újragondolhatják a terveket. Dr. Kurunczi Károly polgármester örömmel fogadta a hírt: – „Azt a 25-30 millió forintot, amit az önkormányzat félre tud tenni az utak javítására ebben az esztendőben, azt át tudjuk csoportosítani. Még nem tudom megmondani, hogy melyik utakat újíthatjuk fel ebből, hisz ez a testület döntése, de a felújított útfelületek nagysága megduplázódik ebben az évben és ez ennek a hírnek a lényege.”

Az elmúlt hat évben nem jutott állami forrás a belterületi utak felújítására, csak magára számíthatott a város, ami minden évben 15-20 milliót fordított útjai felújítására. Így az idei 56 millió mindenképpen sokéves rekordösszeg.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-