A szigorú szabályozások miatt továbbra is kétséges, milyen módon lehetne biztonságosabbá tenni az AMB és Pez gyáraknál található kereszteződést a 86-os főúton. A két cég és a város önkormányzata közösen próbálja meg kidolgozni a megoldást a közel 10 éve nagy gondot jelentő problémára.

A délutános műszak után rendkívül rossz látási körülmények fogadják a fáradt dolgozókat a környék egyik legveszélyesebb kereszteződésében. Az átjutás napközben sem veszélytelen a 86-oson, sokat kell várni. A céges buszok bejönnek a gyárak elé, így hosszabb a hazaút, de sokkal biztonságosabb a felszállás. A volán buszai azonban a megállóból indulnak. A buszmegálló közvetlenül az út mellett van, így néha maguk a buszok is nehezítik a kilátást. Van, aki már három kollégáját vesztette el itt. Sok baleset történt már itt, nem egy halálos áldozatot követelt. Novemberben az AMB, a PEZ és a HAAS gyárak fényvisszaverő prizmákat és rázóbordákat építtettek az úttestbe, de útburkolati jelek is figyelmeztetni fogják az autósokat.

Részletek nem elegendőek – A kereszteződésben legutóbb a burkolati prizmák kihelyezése után közvetlenül történt halálos baleset

A három cég és a városvezetés számára a lámpás megvilágítás a legfontosabb, ezért ez ügyben már tárgyaltak is.

A biztonság az önkormányzatnak is fontos, de az ésszerűséget jogi szabályok akadályozzák. Zebrát például csak lakott területen belül lehet felfesteni. A kereszteződés kivilágítása lenne a legfontosabb, ez minimum hatmillió forint, de akár a sokszorosára is rúghat. A finanszírozás sem tisztázott. A közútkezelőnek erre nincs pénze, így az önkormányzatnak és a gyáraknak kellene összefogni. Az önkormányzat szerint csakis közös finanszírozással oldható meg gyorsan a kérdés. A huzavona már közel évtizedes.

A közút munkatársai is változásokat ígérnek. A kereszteződésben júniusban jártak a közútkezelő munkatársai, az akkor vállalt intézkedések közül azonban még nem mindegyik valósult meg. A kereszteződés továbbra is Jánossomorja egyik legveszélyesebb útszakasza.

 

Kajtár Éva

-hirdetés- -hirdetés-