Hosszan küzdöttek az életéért a mentők, de a helyszínen belehalt sérüléseibe az a 46 éves férfi, aki egy autó elé lépett a jánossomorjai AMB üzem előtti kereszteződésnél szerda este öt óra után. A Máriakálnokon lakó celldömölki férfi Ausztriából tartott hazafelé, munka után. Gyalogosan sétált a főút mellett, elébe ment élettársának, aki személyautóval jött érte, hogy felvegye és hazavigye. Az elsődleges megállapítások szerint a közeli buszmegállóhoz megérkező autóhoz az AMB lehajtónál várakozó férfi át akart menni az út túloldalára, ám egy Mosonmagyaróvár felől érkező személyautó elé lépett. Úgy tudjuk, az áldozat nem viselt láthatósági mellényt. A Volkswagen típusú személygépkocsiban egyedül ülő jánossomorjai férfi nem sérült meg.

A vendégmunkásként Ausztriában dolgozó férfi rendszeresen gyalog jött el Jánossomorja határáig, hogy itt vegyék fel az autóval. Egy lakótársa a helyszínen elmondta, többször is kérték, maradjon a biztonságos szakaszokon, és viseljen láthatósági mellényt. A forgalmat  több mint egy órára teljesen lezárták a 86-oson,  egy sávban csak hét óra után indulhattak meg az  autók, a teljes forgalmat nyolc óra környékén engedték el.

Az AMB előtti kereszteződés a környék egyik legveszélyesebb szakasza, már több baleset, köztük nem egy halálos is történt – számos a gyalogosok átkelése közben. Az itt két kis úttal találkozó 86-os főút e szakasza nincs kivilágítva, ráadásul a kis ívű útkanyarulat miatt mind a vezetők, mind a gyalogosok számára nehezen kiszámítható a mozgás, váratlan helyzetek alakulnak ki. Bár úgy tudjuk, terveznek kisebb biztonsági átalakításokat itt az úton, komoly beavatkozásra, lámpára illetve körforgalomra, kanyarodósávra nem látszik esély.

A baleset előtti napokban a Magyar Közút az úttestbe ültetett fényvisszaverő prizmákkal próbálta felhívni a figyelmet erre a területre.

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-