Elhunyt szeretteinkre és az egyház szentjeire emlékeztünk hétvégén. Halottak napján sokan keresik fel a sírkerteket, hogy meglátogassák a temetőkben nyugvó hozzátartozóikat és leróják tiszteletüket.

Halottak napján és mindenszentek ünnepén közös imával emlékeztek az elhunytakra a temetőkben. Kótai László plébános az elmúlás gyorsaságára és a megfelelő példa követésére hívta fel az emberek figyelmét. – „Ez a mai nap nagyon fontos annak érdekében, hogy az Isten rávilágítson arra, hogy mi az életünknek az értelme. A mindenszentekkel kezdődő kettős ünnepen azért fontos a szentekre való emlékezés, mert ők a mi példaképeink. Sokféle példaképünk lehet. Ha focizni szeretnénk, lehet egy nagyon jó focista a példaképünk, de lehet hogy ő amúgy egy gazember. Lehet a példaképünk egy jó gitáros, egy celeb, aki lehet, hogy jól pengeti a húrokat, de amúgy egy rongy ember, ezért nem jó példakép. Az egyház csak olyanokat állít elénk, akik az egész életünknek a példái lehetnek, akik életüket jóra használták fel és a haláluk pillanatáig példát adtak. Halottak napja és mindenszentek ünnepén rájövünk arra, hogy előbb-utóbb tőlünk is elköszönnek majd azok, akik utánunk itt maradnak, viszont nagyon fontos az, hogy mit fognak gondolni rólunk. Az Isten ilyenkor rávilágít arra, hogy a még hátralévő időnket jól ki kell használni és megfelelő példát kell állítanunk, vagy követnünk.”

Mindenszentek alkalmat ad a környezetünkben élő igaz emberek ünneplésére is. Halottak napján pedig hálát mondhatunk mindazokért, akik szebbé tették az életünket, de már nincsenek közöttünk. Estére mindhárom temetőben virágokba és gyertyákba borultak a síremlékek.

 

Kajtár Éva

-hirdetés- -hirdetés-