Több mint ezren látogattak el a hétvégi tökfesztiválra Jánossomorjára. Ezzel a töknapok a harmadik legnépesebb rendezvénnyé vált a városi programok sorában. A kiállítók is képviselték a megyét, sőt, sok távolból erre utazó is megnézte a kiállítást.

A teljesség igénye nélkül Bécsből, Linzből, Szekszárdról, Szentgotthárdról és Csopakról is érkeztek látogatók a nyolcadik tökfesztiválra. Csak Mosonmagyaróvárról több mint hatvanan választották hétvégi programnak az őszi terménykiállítást. A kiállítók között a Társaskör vidám és ínycsiklandó standjai mellett hagyományosan a mosonmagyaróvári kertbarátok is kiváló anyaggal készül. Távolabbi és helyi magánkiállítók is szép számmal érkeztek, sokan hoztak díszes műremekeket, vagy ételeket, amit az őszi konyhakertek kínáltak a kreatív kezeknek. A méz mellett a méhek munkáját is megszemlélhettük egy üveglap mögött, a helyi méhészek jóvoltából.

A fesztivált ismét a Társaskör Egyesület rendezte. Az őszi terménybemutató mára minden szempontból igazi őszi fesztivállá alakult, ami minden területen embert próbáló, nagy feladat is egyben. A városnapok és a majális mellett harmadik legnépszerűbbé fejlődött fesztivál az egyedüli a dobogón, amit teljes mértékben a civilek rendeznek. A regisztrálók száma 970 volt, de sokan hagyták ki a “bejelentkezést”, így a szervezők a legszerényebben is ezer fő főlé teszik a látogatottságot.

A tökökben sem szűkölködtek a szervezők, ellentétben az eddigi évekkel. Idén már tavasszal készültek az őszi „bő aratásra”, ifjabb Kelemen Ferenc a földjét, Rozs Lajos pedig a tökföld gyümölcseit ajánlotta fel a társaskörnek. A tagok számára pedig az izzadás mellett jó hangulatú kikapcsolódást is jelentett a tökföld megművelése az év közben. De sok más magánszemély, cég is támogatta az előkészületeket, kivitelezést, lebonyolítást.

A nyolcadik tökfesztivál műsorral nyitotta meg kapuit szombaton délután a művelődési házban – amely a házigazdája a töknapoknak a kezdetek óta. Őszi dalcsokorral készültek a nyugdíjas kórus tagjai, de erre az alkalomra született tökös versek is kedvet csináltak a falatozáshoz, gyönyörködéshez. Most sem csak a névadó növényről szólt a tökfesztivál: sokkal inkább színes őszi terménykavalkád várta a kikapcsolódni vágyókat. A rendező Társaskör Egyesület tagjai most is azt mutatták be, hogy a zöldségekből milyen változatos ételeket lehet készíteni. A recepteket természetesen most is haza lehet vinni kipróbálni. A nehezebb ételek hívei rétest, lángost és tócsnit is kóstolhattak az udvaron. Nemcsak látogatók jöttek a környékbeli településekről, kiállítók is szép számmal mutatkoztak be. Az albertkázmérpusztai csokigyár különleges édességei is sorakoztak a pultokon. Az őszi színek, termények mellett faragott, festett vagy épp szalmafigurákkal is találkozhattunk. A gyerekek az udvaron már kora délután szakavatott kezek segítségével faraghatták ki a töklámpásaikat.

Az eddigi legnépesebb tökfelvonulás indult Szentpéter felé szombat este. A menet bejárta a főutcát és a focipálya környékét is. A SaRock vendéglőben a Rizikófaktor koncerttel várták az utca lámpásait. A jókedvű felvonulók aztán vérbeli, asztalon táncolós bulival koronázták meg a fesztivált.

A tökfesztivál szépségei és ínyencségei vasárnap délután is sokakat kicsábítottak. A fesztivál egyik védjegyének számító sütés-főzés, a hagyományos helyi édességek megsütése sem maradt el. Ekkor készültek a helyi jellegzetességek: Fáni néni és szorgos segítői a somorjai rétest és a somorjai puszedlit sütötték, mindenki nagy örömére. A gyerekek pedig kipróbálhatták, a régi időkben hogy dolgoztak az itt látható terményekkel, sokan fogtak bele kíváncsiságból például a kukoricamorzsolásba.

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-