Kemény gesztenyepengőkért vásárolhattak játékokat, dísztárgyakat a gyerekek a Mihály-napi piacon csütörtökön a szentpéteri Aranykapu Óvodában. A tagintézmény évek óta vásártérré változtatja az udvart, a standok helyben alkotott kézműves ajándékokkal telnek meg. De előadással is készülnek az óvónők és ovisok minden évben. Az őszi vásár forgatagát jelenítik meg a különböző kofák rigmusaival, portékát kereső pásztorokkal, családokkal. Nemcsak a színtér zsúfolt, évről évre sok szülő és volt ovis nézi meg az előadást, majd örömmel vásárolnak a pultoknál a kiosztott gesztenyékből, amíg a készlet tart.

A szeptember 29-i Mihály nap jeles dátum volt a paraszti világ életében. Ezen a napon hajtották be az állatokat a legelőkről, ekkor számoltak el a gazdák a juhászokkal, pásztorokkal, gulyásokkal. A szintén ekkor leszámolt bért pedig el is költhették a vásáron, a behozott állatok gazdát cserélhettek, megkezdődött a télre való felkészülés.

A vásározás jeles ünnep a helyi óvodákban is, ezért ezen a napon, ugyanebben az időpontban mindegyik tagóvodában tartottak játékos vásárt, ünnepséget.

 

 

HT

-hirdetés- -hirdetés-