Bár az iskolák bezártak a nyárra, a diákok és a tanárok mégis sokat találkoztak egymással a szünidő alatt. Az iskola kétéves, szabadidős programokat célzó pályázati projektjében több hasznos tábor is várt a gyerekekre. Soha ilyen sok programot nem kínált az iskola a diákoknak, és a sportolást, a nyelvtudást vagy épp a környezet megismerését célzó táborok mindenkinek ingyenesek voltak.

Múlt héten három napon át evezős táborban vehettek részt közel harmincan Dunaszigeten.  A jánossomorjai iskolások megtanulták a különböző evezős technikákat, és egy hosszú túrát is tehettek a Szigetközben. De a túrák alatt a szigetek rejtett kincseit, gyönyörű élővilágát is megismerhették.

A diákok a kanyargó, vadregényes ágakban túráztak. Sportból, mozgásból bőven jutott a nyárra. Az iskola tanév elején 95 millió forintot nyert a Társadalmi Megújulás Operatív Programon a diákok szabadidős tevékenységének fejlesztésére. Ebből a szünidőben is számos iskolai tábor valósult meg. Az alföldi Túrkevén például három turnusban 130 gyerek sportolhatott. Erdei iskola is várta a gyerekeket, szintén a Szigetközben. Doborgazon pedig német és angol nyelvű tábor fogadott hatvan szorgalmas gyereket. Itt játékosan fejlesztették nyelvtudásukat tanáraik segítségével. A kultúrát is játékosan ismerhették meg, például angol és bécsi keringőt, polkákat is tanultak. De sok már szórakozásra is maradt idő. (A tábor beszámolóját lásd lejjebb!)

Mindegyik táborban fejlődhettek a gyerekek. Ám nem utolsó az sem, hogy egyenlő esélyekkel minden gyerek eljuthatott táborba, minden tábor ingyenes volt a nebulóknak – hangsúlyozta Bella Zsolt igazgató. Az iskola diákságának legalább fele, 250 diák vehetett részt valamilyen táborban a nyáron. Soha nem kínált még ennyi szünidei programot az intézmény, mint az idei, hamarosan véget érző a nyári szünetben. A pályázat azonban nem ér véget, jövő nyáron ugyanilyen táborok várják a diákokat, de év közben is számos rendezvényt tartogat az iskola. 48 kerékpárt is vásároltak, ami a kirándulások segítése mellett a közlekedési ismeretek oktatásban is segíthet. De sportnapokat, drogmegelőzési programokat tartogat a tanév, amellett, hogy folytatódnak a már korábban elkezdett projektek is, mint például a lovaglás oktatása.

Nyelvi Tábor 2013. Doborgaz

  1. július 22-től 29-ig (hétfőtől-szombatig) tartott a szigetközi Doborgazon a nyelvi tábor, amelyet a Körzeti Általános Iskola szervezett az angolt, illetve németet tanuló gyermekeknek. Jutalomból vehettek részt itt azok a tanulók, akik az idegen nyelvi órákon egész évben szorgalmasan dolgoztak. Délelőtt folytak a nyelvi órák, majd délután tánc, kézműves foglalkozások és strand következett.

A szentpéteri 20 németes témája a szabadidő volt, a jánosiaké a bajor szokások, melyeket a müncheni sörfesztivál (Oktoberfest) megismerésével színesítettek, az angolosok pedig William és Kate életét dolgozták fel a brit uralkodói házból. (Náluk nagyon aktuálissá vált a téma, hiszen a hercegi pár gyermeke, George, a kis trónörökös a tábor első napján jött világra.)

Esténként is színes programok várták a gyermekeket. Volt kincsvadászat, „Casino night”, tanár-diák röplabda meccs, szalonnasütés, és egy este koncert is, amelyet a RizikóFaktor zenekar adott nagy sikerrel.

Pénteken, a záró esten először a hét folyamán betanult táncokat adták elő egymásnak: a péteri németesek a bécsi keringő lépéseivel ismerkedtek meg, az angolosok természetesen az angol-keringővel, a jánosi német csoport pedig a polka alaplépéseiből összeállított koreográfiát adta elő. A táncokat Fekete Angéla tanította be. A héten mindegyik csoport belekóstolhatott a hipp-hopp alaplépéseibe is Fekete René győri táncoktató segítségével és nagy sikerével.

A kézműves foglalkozásokat Glázer-Kozma Edit irányította. A gyerekek itt többek között elkészítették a tábor egyenpólóját is, amelyre mindenki a közös logót festette. Ezt örömmel viselték a pénteki bemutatón, ahol a táncokon kívül dalok is elhangzottak, ugyanazok németül és angolul is, valamint pár vicces jeleneten is nevethetett a közönség.

Az időjárás kegyes volt, végig 26-28 fok, eső nélkül, csak a sok szúnyog nehezítette meg a gyerekek mindennapjait. A tábor jó hangulatban telt, a gyerekek név nélküli értékelésekben köszönték meg a pedagógusok odaadó munkáját, a sok értékes programot és nem utolsó sorban a nyelvi órákat, ahol sokat tanulhattak is.

 

Munkatársunktól

-hirdetés- -hirdetés-