Olvasónk, Jánó Viktória kiváló beszámolója a JSE kis labdarúgóinak különleges kirándulásáról: Anya mutassak neked stadionokat? Figyelek, mutass!  Camp Nou, Santiago Bernabeu, Old Trafford….Ezt nézd!Allianz Arena! Tudtad, hogy ha a Bayern München játszik piros, ha TSV 1860 München kék? Ha a német válogatott fehér megvilágítást kap? Fogalmam sem volt. Ekkor még nem gondoltam arra, hogy egyszer ott fogok ülni a pirosan kivilágított sokak által csak gumicsónaknak becézett 70 000 főt befogadó stadionban.

Audi kupa 2013

Egy kora tavaszi edzés után Fuhrmann Péter azzal az ötlettel állt a szülők elé, hogy lehetőség lenne elmenni nyáron Münchenbe az Audi kupára. Az edző kérése az volt, hogy tartsuk titokban a gyerekek előtt, amíg nem válik biztossá az utazás. Ilyen jó hírt titokban tartani? Kíváncsi lennék, hány gyerek tudta már a csarnok parkolójában, hogy sztárfocisták játékát élvezheti, de nem a tévé képernyője előtt?

Július 31.-én éjfél előtt gyülekeztünk a JSE pályánál. Hűtőtáska, kis párna nélkülözhetetlen kellékei voltak az éjszakai buszos utazásnak. A gyerekek hamarjában befészkelték magukat az ideiglenesen kialakított alvóhelyre. Az éjszakai csendet egy-egy halk pisszenés törte meg, persze nem a lurkókat kellett fegyelmezni. Néhány megállót és egy parkoló-kereséssel egybekötött városnézést letudva búcsút intettünk sofőrjeinknek. Mielőtt a müncheni metróhálózat sűrűjébe vetettük bele magunkat, Peti maga köré gyűjtötte a jánosi focimezbe öltöztetett, kicsit még álmos képű szurkolókat. A hasznos tájékoztatás és az egyesülettől kapott szendvicsek elfogyasztása után elindultunk 1972-es nyári olimpiára létesült stadionhoz.

A háborús törmelékdombokra épült, modern kivitelezésű, üveglapokkal fedett, nem mindennapi építmény kicsit és nagyot egyaránt lenyűgözött. A „zöld olimpia”helyszíneként is emlegetett parkban található egy 291 méter magas torony. Ha csak felnézett rá az ember már attól megszédült. Egy rövidke liftes utazás után 191 méter magasan található kilátó teraszról vehettük szemügyre a bajor fővárost és környékét.

Az Olimpia Parkot elhagyva München központjában a Mariaplatzon tettünk egy sétát. Itt ki-ki kedvére csatangolhatott. A csoport egy része az Angolkertig, a fanatikusabb sportrajongók a Ferrari és a F.C. Bayern shopig jutottak el. A röpke kis városnézés után elfogyasztottuk az ebédünket egy hangulatos kis bajor sörözőben.

Negyed hétkor szólalt meg a kezdő sípszó az Allianz Arenában a Manchester City – Ac Milan mérkőzésén. Panaszunk nem volt, hiszen gólzáporos meccsben lehetett részünk. Már a 36. percben öt góllal vezetett az angol csapat. Az első félidő végén a Milán is feltámadt és rövid idő alatt háromszor találtak a Hart által őrzött kapu hálójában. A második félidő visszafogottabb játéka után a végeredmény 5:3 lett.

Az este második mérkőzését a F.C Bayern München és Sao Paulo játszotta. Nem volt egy kéztördelős verejtékezős, végig izgulós meccs. A brazilok jól állták a németek támadásait, de végül Mandzukic fejes és Weiser góljával 2:0-ra győzött a bajor csapat. A jánosi szurkolótábor nem unatkozott, ki repülőt hajtogatott ki egy-egy hangos magyar bekiabálással biztatta kedvenceit.

Keveset értek a focihoz. Nem azért mentem el, mert a kedvenc csapatom játszott. A kíváncsiság miatt mentem. Tudni akartam milyen 56.600 ember között szurkolni. Elmondhatom, fantasztikus. Aki a bajor hercegnő, Sissy nyomában akart kutakodni, az rossz utat választott. Itt olyan nevek hangzottak el, mint   Müller, Ribéry, Neuer, Guardiola, Niang, Dzeko és még sorolhatnám . Hogy kik ők? A jánosi kis szurkolókat meg lehet kérdezni, ők biztosan tudják.

 

Jánó Viktória

-hirdetés- -hirdetés-