Idén korábban, már június közepén megkezdődtek az aratási munkálatok. A hét végére a kalászosok betakarítás már befejeződött. A szakemberek szerint a növények behozták azt a lemaradást, amit az előző hideg időszak miatt szenvedtek el.

 

Hétvégére már befejezték a munkát a kombájnok, a kalászosok betakarítása mindenhol véget ért. Jánossomorja közel 10 ezer hektáros termőterületének közel 55 százalékát teszik ki a gabonafélék.

Környékünkön az áprilisi belvíz okozta a legtöbb problémát. Mégis, a vártnál kisebb gondokat okozott a gabonatermésben a tavaszi csapadék és belvíz. A víz ugyan ártott, ám az aratás előtti hőség kedvezett a gabonaszemeknek. Környékünkön hektáronként 52 és fél mázsa búza termett, ami az elmúlt évekhez képest jó, ám nemzetközi viszonylatban gyenge.

Az aratás elején jórészt takarmányminőségű búzát arathattak, ám a munkálatok végére feljavult a minőség, és a felvásárlási ár elérte a mázsánkénti 4400 forintot. Ez azonban még mindig elmarad az aratás előtti áraktól. Sokan a kivárást javasolják az eladásban.

Bár a víztől tartottak a gazdák, mára a szárazság fenyegeti az őszi termést, ez a napraforgó és a kukorica minőségét is befolyásolhatja.

A gazdák szerint mindezek ellenére a gabonatermékek bolti árai nem változnak jelentősen.

 

 

-hirdetés- -hirdetés-