Tizenkét éves lett a jánossomorjai ifjúsági találkozó. A helyi ifjúsági klub tagjai új szellemben, de a régi hangulattal igyekeztek jó bulit varázsolni a környék ifjúságának. Tavaly a vihar és a hideg tett keresztbe a fiataloknak, most a hőséggel dacoltak két napon át a fesztiválozók és a fellépők – ám védőital szerencsére akadt.

Az állandó látogatók száma elmaradt a várttól, talán a különleges hőség miatt, talán azért, mert a távoli, bevált színhelyek – mint például a mára már legendás Nagyerdő – helyett másodszor is a városban, a kutyaiskolában rendezték a bulit – így a legtöbben csak késő este néztek ki a hűs otthonokból, monitorok elől. Sátorozó alig akadt. A délutáni, kora esti órákban szinte pangott a fesztivál helyszíne, a közönségre várva ezért a szervezők jócskán csúsztatni voltak kénytelenek a programokat. Bár a többség csak kilenc óra tájékán érkezett ki, éjfélre mindkét napon sokan buliztak.

Az idei sztárvendég az alternatív műfaj egyik új erőssége, a Kozmosz volt, de a raptől az elektrón át a rockzenéig minden műfaj feltűnt. A tágabb környékről és helyből is érkeztek előadók, fesztiválozók. Fellépett többek között a High 5, de a tavalyi év sikercsapata, a Surf De Ska idén is nagyot hasított szombat éjjel. A jánossomorjai zenekarok is kitettek magukért, több mint meggyőzően játszott a “The Cactuars” és a RizikóFaktor is nagy tapsot kapott. A DJ pult mögött jánossomorjaiak is megmutatták, mit tudnak.

Az ingyenes rendezvény jórészt önkormányzati támogatásból valósult meg. Az alacsony költségvetésű fesztivál egyre nehezebben veszi fel a versenyt a nagyrendezvényekkel. A szervezők szerint sok az ezzel egy időben zajló, színvonalas rendezvény, mint a Művészetek Völgye, vagy a veszprémi utcazene fesztivál, és ez is elvonja a fiatalokat. A hőségben látszott meg, mennyire hiányzik a környékről egy strand, ami ilyenkor ideális lenne a szabadtéri rendezvények résztvevőinek. Nem véletlen, hogy sokan választották a Balatont a fesztivál helyett a negyven fokban. Ám mindennek ellenére, mégis, közel százan buliztak minden éjjel az Ifitalin, ami a helyi szórakozóhelyek átlagos vendégszámát tekintve sem rossz.

Tíz évvel ezelőtt még számos ifjúsági klub akadt, ezek mára jórészt megszűntek. Nehéz ma közösségteremtően összefogni a fiatalokat. Lőrincz György alpolgármester, helyi művelődésszervező szerint a fiataloknak szüksége van egy ilyen jellegű fesztiválra, ami nem a nagy fellépőkről és a profitról szól, hanem összekovácsolja a környék ifjúságát. Azonban a 12 évvel ezelőttihez képest merőben megváltozott a helyzet, amihez igazodnia kell a találkozónak is. Az alapító generáció, akik nagyon jól ráéreztek arra, hogy mit és hogyan kell tenni, felnőtt, az újaknak sokat kell tanulniuk, egy nehéz helyzetben. Nem találni ugyanis ifjúsági klubokat, csoportokat. Nehezebb megmozgatni a fiatalokat minden más téren is, pedig ugyanolyan szükség van rá, mint régen. Ez komoly kihívás és a tanulságokat le kell vonni legközelebbre.

 

Minden érintett úgy gondolja, a találkozót életben kell tartani. Glázer Norbert, a RizikóFaktor zenekar tagja elmondta: -„Sokkal többeknek kell a fiatalok mögé állni és segíteni őket, mert amit a találkozón látunk, az egy nagyon értékes dolog, a szervezésért és kitartásért pedig elismerés jár a klubnak.” A beledről érkezett Szabó József visszatérő vendég. Szerinte zenei szempontból ugyanolyan széles réteg megtalálja itt a szórakozását, mint a nagyobb fesztiválokon, de az Ifjúsági Találkozó valami más, közösségben, hangulatban egyaránt. Nem a pénzért, hanem tényleg a fiatalokért van, ami nagyon ritka és jó dolog. Volt, aki úgy gondolta, a fiatalok elszoknak Jánossomorjától a kevés nekik szóló rendezvény miatt. Miholics Attila szerint évente több hasonló rendezvény kellene, ami erősíthetné a helyi fiatal közösséget, helyet biztosítana az amatőr fellépőknek.

Az idei találkozó után az biztosnak látszik, az Észak-Dunántúl egyik legrégibb fiataloknak szóló, ingyenes fesztiválja új szelekre vár a kerekek árnyékában.

 

 

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-