Füstben ment terv

Megindult a szúnyoggyérítés Jánossomorján. Túl vagyunk a nehezén. Ködbe borultak az utcák, mellékutcák. Reményteli a küzdelmünk a szúnyogok ellen, mert az irtószer eljut a levelek alá is. Beivódik, mint az elmúlt napok árvízi kommunikációja.

Jegyzet: Este 20:57-kor vettük át a szúnyogirtó egységet a településhatáron. A füst már korábban áradt volna a 86-oson, de megalapozott szakembergárdával, közös erővel feltartottuk, egészen 21 óráig. Ezzel sokgyermekes méhcsaládokat (Apis mellifera) sikerült megmenteni. Súlyos harcokat vívtunk az emberekért, akik méhészek. Az utak szélén álló szomorú szemű, ijedt méhészeket meg tudtuk nyugtatni. A méhegészségügyi ellenőr a kilenc órától kezdődő sötétedés miatt már nem látott esélyt arra, hogy dolgozók (méh) kerüljenek a füst árterébe.

 

 A Bajcsy-Zsilinszky úton nagy lóerőkkel kezdődött meg a lokalizációs füstölés. A rendőrség, a helyi közbiztonsági referens és a Jánossomorja Televízió is bevetésre került. Urai lettünk a helyzetnek.

Az emberek részt vettek a helyzet gyors megtekintésében. A jánossomorjai emberek soha nem látott összefogásban nem vonultak ki az utcára egy emberként. Inkább kisebb csapatokban. Ez mutatja: a tájékoztatás jól működött, pedig nem volt rá sok idő. Pár órával korábban tetőzött a Csizmazia és Fia Kft., de a füstölés kezdetére levonultak az állásokról. Kitartottak az önkéntesek is: Apad a Cézár Borozóban a füst ellenére is tele volt.

 

 Az utakon való közlekedést megnehezítette az általunk pontosan megjósolt kilenc méter magas, sűrű füst. A rendőrség járőrautója a füstben haladva villogó fényekkel figyelmeztetést adott a balesetek elkerülése érdekében. Az utcán álló egyes fiatalok azt panaszolták, hogy hiába jók a fények és a füst, ha nem hangosítsák fel a zenét a kamionokon.

22:50. A füsttel való permetezés a végéhez közeledik. Eddig nem veszettünk emberéletet, komolyabb sérülés sem történt, és nincs tömeges kár. Jánossomorja egy magabiztos és cselekvő ország képét mutatta. A legszerényebb szakértői becslések szerint is 2550-en látták megelőzésre és felkészülésre való felhívásunkat. A nemzet összefogott: 1200 családnál felelősebb ablaknyitási politikát hajtottak végre.

 

 Kimondhatjuk, a szúnyogokkal vívott küzdelmünket megnyertük. Hatásszünet. A pánikkal szemben több fronton megvívott harcunk is győzelemre áll. Történelmi távlatokban mérhető. Elmondhatjuk. Az esemény megszervezőitől, végrehajtóitól eddig még nem kértek autogramot, nem fogtak velük kezet, és gyerekfejeket sem kellett megsimogatniuk.

De egy megdöbbentő egybeesés: épp 98 évvel, 56 nappal és 17 órával a szörnyű ypres-i gáztámadás után vagyunk. Talán véletlen?

 

 Tekintse meg videónkat!

 

 

Hauptmann Tamás

 

Korábbi cikkünket itt olvashatja!

-hirdetés- -hirdetés-