Elköszöntek a végzősök

Elbúcsúztak Jánossomorjától a nyolcadikos diákok. Maskarába bújva, vidáman is elköszöntek, de a méltóságteljes búcsúzás is szerepet kapott az utolsó tanítási napon. Városunktól 61 végzős vett búcsút, az iskola sikerként értékeli, hogy mindegyiküket a számára megfelelő pálya felé irányították. Mindenki bátran bolondozott az iskolákban pénteken reggel. A jelmezekbe bújt nyolcadikosok műsort is adtak az iskolatársaknak Szentjánoson és Szentpéteren is. A központi iskolában minden osztály fotókkal emlékezett az elmúlt évekre, a poénok közé pedig egy-egy könnyfakasztó dal is befészkelte magát. Az osztályfőnökök is kitettek magukért a bolondozásban. A Klafszkyban tehetségkutató műsorban mutatták meg magukat a nyolcadikosok, majd egy reklámszövegből csavart esküt is tettek.

 

 

 

„Nincs témazáró egyesem. Nem vagyok király és nem hordok koronát. A világ egyik legvidámabb és legjobb iskolájába járok, és rajtam kívül még több millióan értik, hogy mire gondolok, amikor azt mondom: FELVETTEK. A családnevem megelőzi a keresztnevemet… és nem örülök, hogyha a tanárok összekeverik a 3-as fölét a 4-es alával. Büszkén gondolok az iskolára, a Klafszkyra, a jó jegyeimre tudásomra és puskámra. Szeretem a lyukasórát, a késő tanárt, a megmentő csengőt, a konyhai kaját! Itt élek Péter szívében. Madarak és fák napján mi vagyunk a császárok, és igenis a mi sziklakertünkben élnek a világ legszebb virágai! Klfaszky, én így szeretlek!”

 

Délután már komolyabbak voltak a búcsúkönnyek. Pénteken a központi iskola két nyolcadikos osztálya búcsúzott el. Már az osztályteremben eltörtek a mécsesek. A diákok műsorukban modern versekkel köszöntek el szeretett iskolájuktól – amit Herman Antal pedagógus-osztályfőnök válogatott.

Tóth Krisztina: Letölthető csengőhangok

Ez a világ egy mélygarázs,

sose tudod, hogy merre állsz.

Az első óra ingyenes,

utána fizetsz. Így megy ez.

 

Kiraktalak a szívemben a képernyőre,

és az összes ikonom eltűnt tőle.

Nézlek egymagam – közben vívódom.

Légy a jelszavam! Légy a PIN-kódom!

 

Az iskola kórusa is szép előadással köszönt el a diákoktól. Tanáraiknak pedig egyenként, humorosan mondtak köszönetet a végzősök. Az évfolyamban sok tehetséges fiatal tanult, akik díjakat is átvehettek munkájukért. Kik a sportban, kik a közösségi munkában, művészetben, tanulásban mutattak példa értékűt. Tehetséges énekeseik (Sarlai Boglárka, Gáncs Kamilla és Bajrami Adelina) pedig szívszorítóan köszöntek el az iskolától, és léptek be egy felnőttebb élet kapuján.

“Csendre int az élet minket

Egy álom lassan elgurult

Mégis nem hiszem, hogy végleg

Nem látlak már Téged

Minket összeköt a múlt

Nem látlak Téged

Minket összeköt a múlt

 

Valamit úgy mondanék

Súgnék halkan

Nem vagy idegen

Szól a dal bennem élsz

Látod rajtam, hogy ez jó nekem

Mint a hold

Ki éjjel reményt csal a csillagokra

Bízom benned”

Nagy Lászlóné, Varga Lászlóné az iskoláért dolgozó közalkalmazottak és Varga Györgyné hitoktató is búcsúzott az iskolától. Tőlük virágokkal és meleg köszönetekkel vettek búcsút.

Az évről évre egyre felnőttesebb nyolcadikosokra sok tanácsot bíznak rá tanáraik. Herman Antal elmondta, a mai nyolcadikosok sokkal felnőttebbek, mind külsőre, mind belsőre, és még ennél is felnőttebbnek akarnak látszani, ami nem mindig jó Ezért is fontos, hogy megfelelő útravalót kapjanak. Fontos hogy helyes értékeket válasszanak az életben, amiket követve igaz ember válik belőlük. Közösségben gondolkodjanak, együttműködve másokkal, lakóhelyükkel, önmagukat is megvalósítva. Ehhez pedig megértőek, empatikusak legyenek és szeressék hazájukat. – „Hazában gondolkodjanak, próbálják meg itthon olyanná formálni ezt az országot, amilyenné kell, mert az előző generációk többek között az enyém is megmérettetett és könnyűnek találtatott.”

Dohány Daniella Gyurkovics Tibor: Honderű című versét adta elő.

A meglévő a lehetségest

a tehetség a tehetségest

egymás közül úgy irtja ki

hogy el se lehet mondani

 

Magyar így irtja ki a magyart

ha tündöklőt ha rosszat akart

virágot féreg fát a nyű

– marad a híres honderű

 

Így harapják át egymás torkát

így harapja át Magyarország

Magyarország vékony nyakát

kilencszáz éve legalább

 

Látom: csupa hülye közt élek

mégis szeretem e hülyéket

hisz e hülyék csak azért élnek

mert szeretik a hülyeséget.

 

Jánossomorján idén a rátermettség szerint megválasztott pályákkal és sikeres felvételikkel lehetett elégedett az iskola vezetése. Bella Zsolt igazgató szerint az iskola ebben kap nagy szerepet, hogy mindenkit a neki megfelelő pályára irányítson. Kiemelte, a szinte 100 százalékos felvételi arány ezt tükrözi.

A legjobb eredmény a Klafszkyban született. A város kiváló tanulója címet Tóth Réka vehette át Dr. Kurunczi Károly polgármestertől a szombati ballagáson. A nyolc év alatt mindig kitűnő diák nemcsak a tanulásban, hanem a közösségi munkában és a táncban is kiváló teljesítményt nyújtott, amiért bizony szorgalmasan kellett dolgozni. Eddig négy klafszkys diák kapta meg ezt az elismerést.

 

 

A végzősöket osztályfőnökük Neubergerné Berta Barbara és a hetedikesek is elbúcsúztatták és Prátser Krisztiánnal közösen egy dalt is elénekeltek a nyolcadikosok. A virágokkal, ölelésekkel búcsúzó péteri diákok vidám köszönetet is mondtak tanáraiknak. Majd jelképesen egy-egy léggömbbel elbúcsúztak a régi falaktól, és elindultak a nagyvilágba.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-