Zenetanulás, kicsit másképp. Lezárult az a koncertsorozat melynek keretében a zeneiskolás és néptáncos gyerekek egy féléven keresztül más-más zenei stílusokkal és hangszerekkel ismerkedhettek színvonalas előadók segítségével, ám nem a nézőtérről csodálva a játékot, hanem közelről, kérdezve, néha még a hangszereket is kipróbálva. A sorozat zárásaként kedden délután interaktív előadáson vettek részt: tánclépéseket is tanultak, de ki is próbálhatták a népi hangszereket.

A Budapest Filharmónia Zrt. pályázatának keretében tíz előadást hallgathattak, láthattak a diákok: három nagykoncerten és hét kisebb csoportos foglalkozáson vettek részt. A gyerekek hallhattak többek között délszláv és macedón népzenét a Söndörgő zenekar tolmácsolásában, zongoranégyest híres előadók keze alól, de a Győri Ütőegyüttes játékát is.

Az utolsó koncerten pedig olyan hangszerekkel ismerkedtek meg, mint a tambura, a cimbalom, a duda, vagy a furulya. Egyedi kézzel készített hangszereket is hoztak az előadók. Eredics Gábor, a Vujicsics zenekar alapító tagja például harmonikán játszott a gyerekeknek. A JTV-nek elmondta: – „A zene szeretetéhez semmi más nem vezet, csak az élmény. Fontos, hogy a gyerekek oldott és kellemes körülmények között ismerhessék meg a zenét, jelen esetben a népzenét és a népi hangszereket. Azt reméljük, hogy ezt hazaviszi és elmeséli, ezáltal talán a családokban is megnyilvánul a zenei fogékonyság.”

A pályázat célja elsősorban az, hogy a zeneiskolás gyerekeknek nagyobb rálátást biztosítson azokra a zenékre, amiket amúgy a filharmónia koncertsorozat keretében hallhatnak és láthatnak. A műhely-jellegű előadásokon a gyerekek, tanárok kérdezhetnek, jobban megismerkedhetnek hangszerekkel, zenészekkel is. Jól látszik, hogy sokat tanultak a diákok az elmúlt félév során.

A zeneiskolában szerepet kap a népzene megismertetése, így a magyar népdalokon kívül más nemzetek zenei világát is szívesen hallgatják a diákok. Dravetzky István, a zeneiskola igazgatója elmondta: – „Nekem személy szerint nagyon tetszett a sorozat, de ahogy néztem a gyerekeket, úgy láttam, hogy aktívan részt vettek a műsorokban. Bármilyen kérdés volt, mindenre válaszoltak és ők is sokat kérdeztek, érdekelte őket minden. Szerintem biztos, hogy mindenki talált magának olyan anyagot a szakkörök között, ami szimpatikus volt, vagy amit esetleg most hallott először. Biztos, hogy szélesedett az a kör, amit ők eddig ismertek, tapasztaltabbak lettek ez által.”

 
Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-