Szláv eredetű szó, jelentése megerősítés.  Húszan bérmálkoztak Jánossomorján vasárnap délután. Ők nagykorú keresztények, akik hitükben megerősödve már alkalmasak arra, hogy a hitet terjesszék.

A bérmálás szentségét Németh József koppánymonostori apát, a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Katolikus Közoktatási Központ igazgatója szolgáltatta ki szombat délután. 15 nyolcadikos és 5 felnőtt járulhatott az apát elé, aki Kótai László segítségével bérmálta őket.

A fiatal híveket Kótai László atya, Varga Györgyné és Buri Károly hitoktatók készítették fel. Az ünnepi misén a bérmálkozók egy csokor virággal és egy Jánossomorja történetét feldolgozó könyvvel is megajándékozták az apátot, köszönetük jeléül.

A bérmálkozók ilyenkor megkapják a Szentlélek hét ajándékát, ezek a bölcsesség, az értelem, a jó tanács, a tudomány, a lelki erősség, a jámborság és az istenfélelem. A bérmálás után a hívő alkalmassá válik a hit terjesztésére. A katolikusoknál ez a hét szentség egyike. A bérmaszülő ilyenkor a bérmálkozó mögött áll és a vállára teszi a kezét. Ezzel kifejezi, hogy felelősséget vállal a bérmálkozóért. A püspököt kísérő pap vagy maga a bérmálkozó megmondja bérmanevét. Ekkor a püspök a bérmálkozó fejére teszi kezét, s krizmába mártott hüvelykujjával keresztet rajzol homlokára.

HT

-hirdetés- -hirdetés-