Még a folyosón is álltak érdeklődök. Újabb állomásához ért az a képzőművészeti staféta, ahol minden évben egyszer helyi pedagógusok mutatják meg művészi oldalukat. Most Zalán Lajos festményeit tekinthettük meg. A staféta azonban kilépett az iskolából, Kovács István helyi fafaragó művész készülhet jövőre.

Az Alapfokú Művészeti Iskola diákja Molnár Csenge és tanára, Dravetzky István közös, életvidám muzsikával nyitotta meg a tárlatot. De az életvidám festést is megcsodálhatták azok, akik szerdán bejutottak a művelődési ház zsúfolásig megtelt galériájába. Zalán Lajos rajztanár állította ki tájképeit.

Az alkotó épp tíz éve mutatkozott be itt, a művelődési házban. A tárlatot Lőrincz György igazgató nyitotta meg, személyes emlékeket is idézve egykori tanáráról.

A győri és pécsi főiskolákon tanult rajz és földrajz tanár 1956-óta oktat Jánossomorján – akkor Pusztasomorján kezdte -, ’59-től tanít rajzot. A nyugalmazott iskolaigazgató nyugdíjas éveiben kezdett komolyan foglalkozni a festészettel, azóta már számos kiállításon szerepelt helyben és a tág környéken. Temperával indult, de ma már főként olajjal dolgozik. Mint mondta, kampányszerűen fest, fő témái a megkapó tájak, természeti szépségek. Az elmúlt néhány hónap termései a tárlaton most látható képek, többségüket most szemlélheti meg először a közönség. Mégis, sok régebbi, gyönyörű élményt örökít meg, szinte vidáman. Szerinte az a legfontosabb, hogy életvidáman, kedvünket lelve foglalkozzunk a hobbinkkal, munkánkkal, mert máshogy nem születhetnek nagy dolgok.

A természetjáró alkotó fotókat készít élményeiből és otthon dolgozza ki a munkát. Baranyai, szerbiai, erdélyi, tájak, kárpátaljai utazások emlékei, a Hanság és a Szigetköz szépsége is helyet kap a falakon. A kiállításra távolabbról is érkeztek. Volt, akit kifejezetten a természet szépségei iránti szeretet hozott ide. A legtöbb helyi látogató jól ismeri Zalán Lajos munkáit, és rendszeresen végigkíséri a staféta kiállításait is.

Zalán Lajos is továbbadta a stafétát: Kovács István helyi fafaragóval kilépett a pedagógusok köréből az ötödik éve indult staféta, így a város alkotóira fókuszáló rendezvénnyé vált. A várományos elmondta, már most elkezd készülni a tárlatra, hogy hasonlóan bő és értékes anyagot állíthasson ki.

Korábban már Kőhegyiné Jókúti Edit, Erdős Gyuláné, Kóbor Attila és felesége Kóborné Hunyadi Mária, tavaly pedig Mátyás Ferenc mutatkozhatott be a Balassi Bálint Művelődési Ház tavaszi programjai közt.

A tárlatot június harmadikáig láthatjuk.

 

 

HT

-hirdetés- -hirdetés-