Közel hetven közmunkással gyűjtette a szemetet az erdészet hétfő délelőtt az irányítása alatt álló területeken. A legtöbben a jánossomorjai depónia melletti parkolóban szedték a kidobott hulladékot, itt már évek óta nagy gondot okoz az illegálisan lerakott háztartási, sokszor veszélyes hulladék és építési törmelék is.

A Kisalföld Erdőgazdaság Zrt. munkatársai közmunkások segítségével valamennyi kezelésében lévő területen – kirándulóhelyek területén, horgász tavak közelében, utak, illetve pihenőhelyek környezetében – gyűjtötték a szemetet hétfőn délelőtt. A jánossomorjai erdészet város környéki területein hetven ember négy helyen, a jánossomorjai depónia melletti kamionparkolóban, Krisztinamajorban, Hanság-Nagyerdőn és a madárerdei tónál gyűjtötte a hulladékot. Az egész erdőgazdaság területén pedig 110 fő bevonásával, a megye 9 pontján szedték a hulladékot. Összesen 88 köbméter gyűlt össze. Jelentősen megnehezíti a dolgukat, hogy az összegyűjtött és a depóniába beszállított hulladék lerakásáért az erdészetnek idén már fizetnie kellett.

Az erdészet már tavaly is indított hasonló akciót a Föld Napján, akkor sokkal több szemetet találtak a depónia melletti kamionparkolóban. Az erdészeti igazgató, Hancz Zoltán a JTV-nek elmondta: „- Mindenképpen hasznos ez a megmozdulás,szinte teljesen megtisztítottuk a kamionparkolót. A legizgalmasabb hulladékokat is megtaláljuk ezeken a helyeken, úgyhogy mindenféle nemű és származású szemét előfordul. A sikerességére visszatérve azt tudnám mondani, hogy a kezelésünkben lévő erdőterületeken, ahol az erdész jelenléte gyakorlatilag mindennapos, ott féken tudjuk tartani a szemét elhelyezést. Azonban a peremterületeken, ahol gyakrabban megfordulnak a járókelők, a pihenők, ott sajnos ez részünkről nem kontrollálható.”

Vannak kényszerítő lehetőségek az erdészek kezében, így ha valakit tetten érnek, megakadályozhatják az illegális szemétlerakást. Most készül egy törvény is, ami kiszélesíti ezt a jogkört számukra. Az erdészek egy rendészeti oktatáson és vizsgán vesznek majd részt.

A Föld Napja akció az 1970-es években indult egy amerikai egyetemista kezdeményezésére. Akkor elsősorban különböző természetvédelmi, környezetvédelmi programokat szerveztek az égisze alatt. Mára a legtöbb helyen a nem megfelelő helyen elhelyezett hulladékot szervezett formában összegyűjtik, és hulladék-lerakó helyen helyezik el.

 

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-