Kőgolyókkal, traktorkerekekkel és vasrönkökkel készül már két jánossomorjai is, hogy elhódítsa a Magyarország legerősebb embere címét. A nem hétköznapi sportot egyre többen próbálják ki és a helyiek is egyre nagyobb sikereket érnek el.

Edzőtermekben, de nem megszokott körülmények között készülnek a helyi és a környékbeli erős emberek. Az eszközökön kívül a megmozgatott súlyok is jócskán eltérnek a megszokottól. A versenyeken az erőt, a kitartást és az ügyességet nyolc különböző versenyszámban tesztelik. A feladatok összeállításánál mindig figyelnek arra, hogy változatosak és minden izomcsoportot megmozgatóak legyenek. A nézőknek az egyik legérdekesebb és leglátványosabb versenyszám talán a kamionhúzás, mikor egy többtonnás járművet kell egy adott távolságig elhúzni.

 


Az “edzőszerek”


Fotó: Vinkler Ádám versenyfelvételei

Amikor nem a kő az erősebb…

Az edzőtermi gyakorlatokhoz hasonló emelések nagy feladat elé állítják a sportolókat. A sportághoz használt eszközök miatt a versenyzők kikényszerülnek az edzőtermekből és raktáraknál, hangárakban edzenek a jobb eredmények elérése érdekében.

 

Vinkler Ádám a rönkkel – Fotó: Vinkler Ádám versenyfelvételei

Mosonmagyaróváron négy helyi és két jánossomorjai ma már együtt készül a versenyekre. Igaz, ez nem egy tipikus csapatsport, de itt is csak együtt lehet sikereket elérni. A mosonmagyaróvári versenyző, Németh Róbert elmondta, hogy csak úgy lehet eredményeket elérni, ha mindig le akarjuk győzni a másikat, „ha ő csinál hármat, én csinálok négyet, ha én csinálok négyet, akkor ő csinál ötöt, tehát így tudunk előre menni. De ugyanakkor megvan közöttünk a baráti összetartás, a vidám, cinkelő hangulat is.”

 

Németh Róbert és Vinkler Ádám (jobbról) – Fotó: Vinkler Ádám versenyfelvételei

A jánossomorjai Vinkler Ádám 12 éve kezdte el ezt a sportot. Pályafutása alatt rengeteg versenyen nyújtott már kimagasló teljesítményt. A sikerekhez pedig Ádám elmondása szerint nem kell más, mint kitartás és edzés. „2000 novemberében volt egy verseny Győrben, ahol utolsó előtti lettem. Az akkor adott egy kis motivációt, hogy folytassam ezt a versenyt. Azóta szépen jönnek az eredmények, első helyezések, másodikok, voltam utolsó is, de az mindig ösztönzést adott.” A szintén jánossomorjai Kurucz Kornél tavaly megnyerte a minden évben megrendezett országos tehetségkutató versenyt.

 

Kurucz Kornél a lakattartás versenyszámban – Fotó: Vinkler Ádám versenyfelvételei

 

Igaz, a fiúk nem tudnak a versenyekhez hasonló eszközökkel edzeni, de az eredmények így sem maradnak el. Múlt héten Celldömölkön kezdték el a szezont, ahol Kornél a 8., Ádám az 5., Robi pedig a 3. helyen végzett. Most szombaton Győrben mutathatták meg, hogy mit tudnak a Magyarország Legerősebb Embere verseny Nyugat–magyarországi selejtezőjén. A versenyt a fiúk sikeresen teljesítették, Németh Róbert az első helyen végzett, így szerepelhet az országos döntőn. Vinkler Ádám a harmadik lett. Kornél a 8. helyet szerezte meg, így összesítésben nem jutott be a legjobbak közé, de ezzel az eredménnyel is már több éve versenyzőket utasított maga mögé.

 

Fotó: Vinkler Ádám versenyfelvételei

A jánossomorjai és mosonmagyaróvári erős embereket május 11-én a helyiek is megnézhetik a sportpályán megrendezett I. Stoiber Erős Ember Versenyen és Sportnapon. Ádámék elárulták, hogy reményeik szerint egy országos csúcsnak is tapsolhatnak majd a kilátogatók.

 

Fotó: Vinkler Ádám versenyfelvételei

Fotó: Vinkler Ádám versenyfelvételei

 

-hirdetés- -hirdetés-