Másodszor mozdultak együtt jánossomorjai és környékbeli táncosok a II. Jánossomorjai Százlábú táncversenyen vasárnap délután a művelődési házban. A tavalyi hagyományokat folytatva a több mint egy órás közös tánc után a résztvevők együtt állították fel a város májusfáját, és most egy szokatlanul megnyíló kiállítás is várta a gyerekeket.

A 75 perces utazás zumbával kezdődött és néptánccal fejeződött be, így a táncosok a stílusok széles skáláját próbálhatták ki. Idén a Cintia Wellnes Club rendezte az egész délutános mulatságot. Nagy Katalin vezető elmondta, hogy szerették volna bemutatni az összes jánossomorján elérhető táncstílust, és kicsit különlegessé is tenni a rendezvényt – ezért a tavalyitól eltérő módon idén a salsa és a bachata is helyet kapott a táncok között.

A táncmaratonra idén több mint százan regisztráltak. A résztvevők közül a legfiatalabb táncos 5 éves volt, a legidősebb pedig már nagymama, így a rendezvénnyel sikerült ismét minden réteget megmozgatni.


Amikor a zumbás néptáncol

Az instruktorok 15 perces blokkokban mutatták meg a saját stílusukra leginkább jellemző mozdulatokat, koreográfiákat. Bemutatkozott a Cintia Wellness Club, a Magic Dance Club, egy helyi  és egy mosonmagyaróvári zumba-csoport.  Jakab Zsanett pedig a karib táncok világába kalauzolta a táncosokat. Varga Cintia, Józsa Gábriell, Harasztos Márta, Garai Éva, Jakab Zsanett és Molnár Tamás tanították a táncokat. Zárásként a Tititá Néptánccsoport moldvai körtáncokat mutatott, ahol még a legnehezebb ritmusokat is sikerrel táncolták végig az e műfajban légiós táncosok. A zsűriben idén Kőhegyiné Jókuti Edit, Németh Nikolett és Prátser Krisztián foglaltak helyet.

A tavalyi hagyományokat folytatva a zsűri idén is díjazta a legegységesebb, legjobb öltözékű tánccsoportot, mely a Cintia Wellness Club lett. A táncok alatt a legdinamikusabb, a legmosolygósabb és a legügyesebb táncosok színes szalagokat kaptak, melyeket a végén összesítve díjazták a résztvevő csoportokat. A szoros élmezőnyben idén a legtöbb szalagot idén a Tititá Néptánccsoport gyűjtötte, de a sorrend valóban csak másodlagos volt, a közös élmény mellett. Az eredményhirdetés után senki sem távozott üres kézzel, mindenkinek jutott a százlábút formázó süteményekből. Nagy Katalin elmondta, különösen fontos számára, hogy a táncot szerető jánossomorjaiak itt már láthatóan egy közösséget alkottak, ismerősek, de legalábbis könnyen elsajátíthatóak voltak a tánclépések, mindenki közös nyelvet beszélt.

 

Pántlikás lombok

A táncosok az elnyert szalagokkal idén is együtt díszítették fel a város május fáját a művelődési ház udvarában. Miután az utolsó szalagot is felkötötték a fára, a Jánossomorjai Fúvós Egyesület vezetésével indultak el a Millenniumi Parkba, hogy idén is felállítsák a színes tavasz jelképet. A téren a Kozma Galéria vendéglátói frissítővel várták a megfáradt táncosokat, fadíszítőket. A megdolgoztatott facipelők ráadásul kiadósat húzhattak a pálinkásüvegből is.

 

Ritka magyar viseletek

A májusfa-állítással egyidejűleg időszakos kiállítás is nyílt a Helytörténeti Gyűjteményben, ahol ráadásul a résztvevők, főként a gyerekek játékos módon ismerhették meg az egykor a Kárpát-medencében hordott népviseleteket. A Tititá Néptánccsoport tagjai közül hárman öltöttek egy-egy tájegységre jellemző népi viseletet. A versenyzőknek aztán meg kellett találni a ruhák kiállított párját a múzeumban. A gyerekek pizzát nyerhettek. Nem csak a nyeremény, a szebbnél-szebb ruhák is motiválták a gyerekeket, a programok után többen beöltözhettek a régi korokat idéző ruhákba – nagy lelkesedéssel, így igazán interaktívvá sikerült tenni a megnyitót.

A két hétig, május 12-ig látható tárlat a mosonmagyaróvári Lajta Néptánc Együttes, a Glázer-Kozma és a Molnár család gyűjteményeinek összefűzésével készült. Ritka és gyönyörű, eredeti viseleteket láthatunk itt például Moldvából, Csíkból, a Gyimesekből, Vértessomlóról, Rábaközből, de a cifra Kalotaszegről is. A tárlatot a nemrég bezárt matyó kiállítást is megszervező Kármentő Egyesület az Örökség Kulturális Egyesülettel és a Lajtával közösen állította ki, a Helytörténeti Gyűjteménnyel együttműködve.

 

Táncközösségi élmény

Molnár Tamás az Örökség Kulturális Egyesület vezetője elmondta, hogy az egész napos program összességében négy egyesület együttes munkájának köszönhető. Megköszönte az együttműködést a Kármentő Egyesületnek, a Jánossomorjai Fúvós Egyesületnek és a Cintia Wellness Clubnak is, és kiemelte, hogy nagyon megbecsülendő, hogy egy ilyen kis városban is így össze tudnak fogni az emberek. Örömmel állapította meg, hogy milyen sok helyit sikerült ezzel az összefogással megmozgatniuk.

A tánc világnapját másodszor ünnepelték így városunkban. A szervezők elmondták, hogy jövőre is szeretnék megtartani a táncmaratont és a közös, városi májusfa-állítást is, mivel ennek igen nagy közösségkovácsoló ereje van.

 

 

KÉ – HT

-hirdetés- -hirdetés-