Az elmúlt napokban óriási számban jelentek meg a szúnyogok. Jánossomorja idén sem számíthat támogatásra a szúnyoggyérítéshez, magára maradt az egész Mosoni-sík – ugyanakkor jópár permetezésre szükség lenne a helyzet elviselhetővé tételéhez. Az első permetezést már tervezi a város.

Nyugaton a helyzet változatlan – idézte a kultikus regény címét Dr. Kurunczi Károly polgármester a JTV-nek a szúnyogirtással kapcsolatban. Csak magára számíthat a város, ha az idén különösen megszaporodott rovart gyéríteni akarja. Mint a korábbi években, most is csak a Szigetközre juthat a kistérség és Magyar Turisztikai Zrt. – általa az állam – támogatta szúnyoggyérítésből. A mosoni sík települései maguk kell, hogy megoldják ezt a feladatot.


Fotó: Internet

A helyi önkormányzat mindenképpen végeztet gyérítést, mégpedig a lehető legrövidebb időn belül. Már a folyamatot is elindították.  – „Túl szép lenne, ha ez május elseje előtt sikerülne, pedig ez lenne a fontos – mondta a polgármester – Mi mindent megteszünk, sajnos azonban a szúnyogpermetezésnek szigorodtak a szabályai, ezért hosszabb időt vesz igénybe az engedélyek megszerzése, a szükséges intézkedések megtétele. Arra is számítunk, hogy ha kell, három-négy permetezést is meg kell rendelnünk idén.”

Egy permetezés közel 600 ezer forintba kerül majd, ám erre kialakított egy keretet az önkormányzat. Azt is látni kell, hogy az idei tavaszi időjárás a lehető legkedvezőbb a szúnyog szaporodására, így egész nyáron komoly gonddal kell számolnunk. A permetezés gyéríteni tudja a rovarállományt, ám ha kedvezőek az időjárási feltételek, akkor szinte lehetetlen megakadályozni az újabb és újabb rovarinváziót.

Az idei tavasz belvizei, pocsolyái, és a megérkezett meleg idő ideális a szúnyoglárvák szaporodásához, így a Hanságban és Jánossomorján is óriási számban jelentek meg a rovarok, az utóbbi napokban szinte lehetetlen volt az esti órákban a szabadban tartózkodni.


Fotó: Internet

 

Utoljára 2010-ben végeztünk szúnyogirtást Jánossomorján, azon a nyáron két, 2009-ben három permetezésre volt szükség.

 

HT

-hirdetés- -hirdetés-