Újra elindul a Százlábú. A mindenkit átmozgató táncdélután végén a város májusfáját is felállítják, és a Kárpát-medence népviseleteit felsorakoztató kiállítás is nyílik a helytörténeti gyűjteményben.

A tánc világnapja alkalmából több szervezet közösen ünnepel ismét Jánossomorján. 15 órától startol a második Jánossomorjai Százlábú, száz percen át több mint száz táncost felsorakoztatva a művelődési ház parkettjén. A tavaly is sikeres rendezvényt idén a Cintia Wellness Club rendezi meg. Hét tánctípust (hiphop, salsa, bachata, rocky, cheerleading, zumba, magyar néptánc) tanítanak majd 15 perces blokkokban a jelentkező csapatoknak, önkénteseknek.

Most is szalagokkal jutalmazzák a táncosokat, amit aztán a város májusfájára köthetnek fel. A markosabbak aztán vállon viszik a fát a mosonszentjánosi templomtérre, fúvós kísérettel.

A városi májusfát idén is az Örökség Kulturális Egyesület / Tititá Néptánccsoport állítja a Kozma Galériával közösen. A népi kultúrára és a táncra épülő rendezvényhez most egy kiállítás is csatlakozik a tér melletti Helytörténeti Gyűjteményben. A Kármentő Egyesület a helyi matyó kultúrát bemutató időszaki tárlata után a  „A Kárpát-medence népviseletei” című anyaggal villantja fel térségünk szebbnél szebb népviseleteit. Az eredeti ruhadarabokat a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyesület bocsátotta a múzeum rendelkezésére, két hétre.

A faállítással együtt, nagyjából hat-hét óra tájékában tartott megnyitó is szokatlan, játékos és vidám lesz: – „Hogy élővé tegyük a  kiállítást, egyes viseletekbe a májusfa-állítók is beöltöznek, és a közönség kérdőíveken összepárosíthatja az egymáshoz tartozó tájegységi ruházatokat. A helyes megfejtők között az este folyamán nyereményeket sorsolunk ki.” – mondta el Molnár Tamás a néptánccsoport vezetője, a tárlat megnyitója.

 

 

HT

-hirdetés- -hirdetés-