Az egész országból érkeztek versenyzők a helyi kutyaiskola szombati világbajnoki selejtezőjére. A németjuhászok megmérettetésén a kutyusoknak és gazdiknak nyomkövetésből, engedelmességből és őrző-védő feladatokból kellett minél jobban teljesíteniük. Ez volt a VB második selejtezője, akik itt eredményesen szerepelnek, számukra már nagy a tét, hiszen a legjobbak a Califoniában rendezendő világbajnoki döntőre juthatnak ki.

A nyomkövető ágazatban előre kihelyezett tárgyakat kell az állatoknak megtalálniuk, ez a versenyszám pórázon vezetve zajlik. Az engedelmességi versenyszámban az ebeknek az alap vezényszavakon kívül a póráz nélkül való vezetés közben ültetés, futás közben fektetés, futás közben állítás vezényszavakat kell teljesíteniük. A munka póráz nélkül zajlik, a kutyavezető csak vezényszavakkal tudja kontrollálni a kutyát. Ez nagyon komoly felkészítést kíván. A kutya minden feladatot a kutyavezető parancsára hajthat végre, önállóan nem cselekedhet. Az kutyákat őrző-védő versenyszámban is pontozták.

Vörös Lajos, Magyarországi Német Juhászkutya Klub, kiképzési főfelügyelője elmondta: „- Ez egy szabadidő sport, amit sok kutyakedvelő ember próbál elsajátítani. Ez a verseny egy világbajnoki felkészítő is, ahová minden évben azok a sporttársak jutnak el, akik itt most megfelelő szinten teljesítenek. Akik itt és a következő selejtezőn is jól szerepelnek, őket delegáljuk minden évben egy világbajnokságra.” Elmondta azt is, hogy ez egy amatőr sport, ahol mindenki a saját kedvencével vesz részt. Mint ahogy a versenyző kutyusok gazdijai elmondták, a legfontosabb a következetes, ám gyengéd nevelés valamint az, hogy a kutya játéknak fogja fel a feladatokat. Szabó Veronika, jánossomorjai versenyző szerint a legfontosabb az, hogy a kutya mindig pozitív megerősítést kapjon, ha valamit jól csinál.” Hozzátette, napi szinten nyolc perces általában egy tréning, amit a kutya játékként kell, hogy megéljen. A kutyusokat komoly bírálati szempontok alapján pontozzák, itt minden mozdulat számít. Such Ferenc bíró a JTV-nek elmondta: „- Ez egy világbajnoki selejtező, itt mindig kicsit szigorúbban kell nézni a teljesítményt, mint a többi versenyen. Itt már például az is, hibának számít, ha a kutya akadályoz és a gazda nem tud lépni tőle, mert a kutya annyira boldog” A kutya pedig valóban boldog, hiszen a komoly munka számukra csak játék.
Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-