Ismét belvízgondokhoz vezetett az elmúlt napokban leesett sok csapadék Jánossomorján. Több ház pincéjében okozott már eddig is hatalmas károkat a felszivárgó talajvíz, de vannak olyan utcák is, ahol az esővíz elvezetése sem megfelelő, ott akár már 5 mm csapadék után is áll a víz az árkokban.

A májusi esők előtt munkába kellett állniuk a szivattyúknak. Vasárnap a Szentpéteri Lovarda utcában okozott problémát a hirtelen lehulló csapadék, itt a tűzoltók védekeztek órákon át. A sok esővíztől gyorsan megteltek az árkok. Az utca vízelvezetésén pár éve javítottak, de még így sem megfelelő.  A házak előtt elhelyezett ülepítők sem hoztak javulást. Több házban lakrészként használják a pincéket, ezeken a helyeken gyakran évente kell cserélni a parkettát.

Szinte az egész városban gondokat okozott az eső és a talajvíz. Két hete még fociztak a pusztasomorjai Szent István Park mögötti gödörben, ma már csak kacsázni tudnak a gyerekek.

A Bercsényi utcában hetek óta harcolnak a vízzel. 17 éve nem mértek ilyen magas szintet. Több mint három hete áll a pincékben a víz, sok helyen megemelték a bútorokat. Van, ahol már a kazán szintjén áll a víz.

Több helyen a szigeteléseken át szivárog a víz a pincékbe. Erdős Csaba a JTV-nek elmondta, hogy 15 éve építették az első pincéjüket, eddig mindig megállt az aljzat szintje alatt a víz, ebben az évben azonban 25-30 centivel feljebb jött a vízszint, így mindenhol dől be a víz, óriási kért okozva a pince aljzatában. A szivattyúk egész nap működnek, a család pedig naponta többször vödörrel meri ki a vizet a pincékből.

A Béke utcában is egész nap dolgoznak a szivattyúk, több helyen az utcára engedik ki a vizet. Itt szinte minden évben feljön a talajvíz, de az idei még az ott lakókat is meglepte. A pincékből több háznál felhordták már a tűzifát és az autókkal is több hete a szabad ég alatt tudnak csak parkolni. Ebben az utcában is sok háznál okoz problémát a tüzelés, van, ahol már csak gázzal tudnak fűteni, mivel a fűtőrendszer nagy része víz alatt van.

Köszönjük nézőink fotóit:

A Hanságfalva felé vezető út mellett bányató nagyságban áll a víz a földeken. Hutflesz Károly földjének harmadrészén hullámzik a víz, ha nem javul az idő, a víz elmúlásával mást kell ide vetnie.  Elmondta, hogy közel egy hónapja küzdenek a vízzel a földeken, mikor éppen szeles és száraz az idő a víz elkezd apadni, de a nemrég lehullott hó és a Hanság főcsatorna magas állása ismét megnehezítette a helyzetüket.

A helyzet a csapadék mérséklődésével enyhülni látszik. Hétvégére nem volt belvízvédelmi katasztrófavédelmi készültség szűk környékünkön. A vízügyi igazgatóság közleménye szerint a Hanság-Rábca belvízrendszer teljes hosszában lassan apadtak a vízszintek vasárnapra.

 

 

-hirdetés- -hirdetés-