Korábban indultak a húsvéti locsolásra az önkéntes tűzoltók. A szentpéteri Lovarda utcában megtelt árkokhoz riasztották őket délelőtt. A lejtős utcában kiöntöttek az árkok, az úttesten állt a víz. A tűzoltók többszáz méterre tudták csak átszivattyúzni a vizet. Az utca vízelvezetése még mindig nem megfelelő.


Lovarda utca – Kovács Anna fotói

Hat árok telet meg és csordult túl a Lovarda utcában ma délelőtt. Az önkéntes tűzoltók szentpéteri szerkocsija védekezett a helyszínen – órákon át. A rossz vízelvezetésű utcában árokról árokra kellett kiszivattyúzni a vizet, és többszáz méteres tömlővel elvezetni a temetővel szemközti földekre. Mindezt a sűrű hóesésben.

A szentpéteri temetőhöz vezető Lovarda utcában csak pár árok maradt meg, a többit betemették a lakók. Az utca ráadásul lejtős, és a temető parkolójának rossz vízelvezetése miatt az ott összegyűlt csapadék is a Lovarda utcába talál utat. Akad olyan családi ház, ahol a lakrészként berendezett pince parkettája alól folyt ki a víz. A lakók itt egész délelőtt küzdöttek a telített földből csak erre utat találó vízzel, a kár akár százezres nagyságrendű is lehet.

Az utcában pár éve egy szikkasztót építtetett az önkormányzat, azonban a helyzetet ezzel sem sikerült megoldani. A parkolóból erre szivárgó vízzel nem bír a rendszer, ráadásul kevés az árok is, ami elvezetné a vizet. A tűzoltók szinte minden nagyobb esőzésnél védekeznek itt. Szerintük mindenképpen árkokra, szikkasztókra, vízgyűjtőkre lenne szükség a mélyen fekvő területen.

Az elmúlt napokban sok csapadék hullott Jánossomorján, ami könnyen ismét belvízgondokhoz vezethet.

 

Hauptmann Tamás

 

-hirdetés- -hirdetés-