Az önkormányzat anyagi támogatása működteti a helyi civil életet. 2013-ban is több mint harmincmillió forintot kaptak a helyi közéletet színesítő programok, fontos szervezetek, értékteremtő kezdeményezések. A veszélyes helyzetben lévő szentjánosi templom is fontos segítséget kap így idén.

 

Elmálló emlékek

Teljesen átvizesedett a szentjánosi és a pusztasomorjai templom fala is, ezért mindkét templom oldaláról omlik a vakolat. A templom melletti terek nem vezetik el megfelelően az esővizet, ezért az a falakba szivárog. Hiába az erős betontalapzat, a fal felsőbb része cement alapú, ami rendkívüli módon vonzza a talajból a vizet.  Katolikus egyházközösségeink az idei évben 4 millió forintot kaptak az önkormányzattól a műemlék jellegű templomok megóvására.

Kótai László atya elmondta, hogy a ránk maradt templomok mindegyike műemlék jellegű, ami néha nagyobb kolonc az egyház nyakában, mint az gondolnánk. A három kis egyházközség önerőből sem felújítani, sem pedig karbantartani nem tudja a templomokat, ezért is örül neki annyira, hogy városunkban az önkormányzat minden évben a lehető legtöbb támogatást adja nekik. Vilmos atya idejében mindhárom templom tetőszerkezetét felújították, ezért azokkal most nincs probléma, viszont a folyamatos vizesedés miatt könnyen előfordulhat, hogy a templom alapját képző téglák elmállanak.

 

Látszat-intézkedések

Évtizedekkel korábban új vakolattal próbálták eltüntetni a szentjánosi templom hibáit. Ez pár évig eltüntette a felületi hibákat, de mára ez már nem elég.  A templom nyugati oldalán már elkezdték a víztelenítést, viszont a víz elvezetését nem oldották meg megfelelően, ezért a beavatkozás szinte semmit sem ért. Az egyetlen megoldás hogy, a templomokat 3-4 méter mélyen körbe ássák, majd ilyen mélységben vízelvezető csöveket helyeznek el, amik megfelelően megoldják a víz elvezetését is. Ezek után a csöveket kaviccsal elfedik, ami garantálja a rendszer működését. Ezzel a technikával előbb a szentjánosi, majd a pusztasomorjai templom vízelvezetését szeretnék megoldani, ám ez kizárólag önkormányzati támogatásból hosszú és nehézkes munka lesz. Az idei 4 millió forintos támogatás a mosonszentjánosi templom körbe ásására, az elvezető csövek elhelyezésére és kaviccsal való feltöltésére elég.

 

Döntéshelyzet

2013Az képviselő-testület minden évben pályázati igények alapján állapítja meg a civil szervezetek támogatásának összegét. Idén közel 35 millió forintot oszt ki az önkormányzat, több mint 20 civil szervezetnek.  Lőrincz György, alpolgármester elmondta, hogy a civil szervezetek támogatása azért is fontos, mivel az önkormányzat ilyen módon tudja elősegíteni azt, hogy a sok színes program szórakoztassa és tegye otthonosabbá Jánossomorját.

A helyi Balassi Bálint Ifjúsági Klubot is minden évben támogatja az önkormányzat. Az idei 400.000 forintos összeget az Ifjúsági Találkozó megszervezésére fordítják a tagok, hogy idén is színes programokkal, koncertekkel tudják szórakoztatni a helyi ifjúságot. Fördős Barbara, a klub elnöke elmondta, hogy idén egy új helyszínen, a Pusztasomorjai Játszó- és Pihenőparkban, vagyis a Gödörben szervezik meg találkozót, mert így talán több városi számára lesz elérhető a rendezvény. A találkozó megszervezése mellett a klub nyílt napokat is rendezne, ami egy kicsit jobban összehozná a helyi ifjúságot.

 

 

Kajtár Éva

-hirdetés- -hirdetés-