-hirdetés- -hirdetés-

Több mint egymilliárd forintból bővíti jánossomorjai üzemét a Dr. Oetker. A beruházás tavaly augusztusban indult, várhatóan májusra készül el az új, háromemeletes, egyenként kilencszáz négyzetméteres gyártócsarnok.

A cég vezetősége 2012 tavaszán döntött magyarországi gyártókapacitásának bővítése mellett. A beruházás során egy teljesen új, háromszintes üzemcsarnok épül, korszerűsítik a technológiát, környezetbarát, korszerű energetikai rendszert telepítenek. A beruházás minimális, mindössze tizennyolc százalékos EU-s támogatással valósul meg, ami jól mutatja, hogy a cég önerőből is képes folyamatosan fejlődni mondta Bukovics Ferenc a helyi üzem igazgatója. A projektet az Új Széchenyi Terv keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. Bukovics Ferenc hozzátette: -„Jelenleg tizennégy országnak gyártunk termékeket itt a jánossomorjai üzemben. Mivel elértük a kapacitásaink maximumát, úgy gondoltuk, hogy szükség van a fejlesztésre. A német tulajdonosunk tavaly tavasszal engedélyezte a beruházást, így augusztus ötödikén kezdődhetett el a munka. A háromszor kilencszáz négyzetméteres csarnokkal egyelőre csak a termelő-területünket szeretnénk bővíteni, de a jövőben természetesen fontos az is, hogy a folyamatosan növekedő igényeket is ki tudjuk így elégíteni.”

A cég városunk és a környék egyik jelentős munkaadója, körülbelül kétszáznegyven főt foglalkoztat, de ez karácsony és húsvét előtt még ötven-hatvan fő szezonális dolgozóval növekszik. 2013-ban marad ez az eredeti létszám, de két-három éven belül várhatóan 10-15 új munkahelyet is teremt majd a beruházás. A dolgozók is sokkal jobb munkakörülmények között végezhetik a teendőiket, mondta az igazgató. A termelésnövekedés az önkormányzat számára nagyon fontos iparűzési adó bevételt is eredményez.

A helyi üzem tizennégy európai ország piacára szállít por alapú termékeket, tehát a felvevő-kapacitás már így is nagy. Ahhoz, hogy a további igényeket ki tudják elégíteni, szükség van az új üzemcsarnokra. A helyi cég tulajdonában van egyébként egy tizenkét hektáros terület is, így a jövőbeni terjeszkedés sem okoz majd területi gondokat. A vállalat nagy hangsúlyt fektet a minőségi termékek előállítására, így a technológia fejlesztésével az egészséges magyar termékek gyártásához is hozzájárul – hangsúlyozta Bukovics Ferenc.

A Dr. Oetker története egészen 1891-ig nyúlik vissza, ekkor kísérletezte ki Dr. August Oetker német patikus a ma is használatos sütőpor receptjét. A vállalat központja azóta is Németországban van, de a világ negyven országában kaphatók a termékei. Magyarországon csak itt Jánossomorján van üzeme, ahol kizárólag por alapú termékeket gyártanak.

 

A termékeket már az 1920-as években is gyártották Magyarországon, ám a második világháború idején egy ideig eltűntek a magyar piacról. Az 1970-es években a Győri Keksz engedélyt kapott a por alapú termékek gyártására. 1992-től, több mint húsz éve a cég ismét saját telephellyel működik Magyarországon, ekkor alakult meg a Dr. Oetker Magyarország Élelmiszer Kft., 1995-ben pedig Jánossomorján építettek új gyárat. Az üzem jelenleg évente tizenkétezer tonna terméket állít elő, ami körülbelül kétszázharminc millió tasak terméknek felel meg.

 

Petz Brigitta

Instagram

Instagram has returned invalid data.