Több mint egymilliárd forintból bővíti jánossomorjai üzemét a Dr. Oetker. A beruházás tavaly augusztusban indult, várhatóan májusra készül el az új, háromemeletes, egyenként kilencszáz négyzetméteres gyártócsarnok.

A cég vezetősége 2012 tavaszán döntött magyarországi gyártókapacitásának bővítése mellett. A beruházás során egy teljesen új, háromszintes üzemcsarnok épül, korszerűsítik a technológiát, környezetbarát, korszerű energetikai rendszert telepítenek. A beruházás minimális, mindössze tizennyolc százalékos EU-s támogatással valósul meg, ami jól mutatja, hogy a cég önerőből is képes folyamatosan fejlődni mondta Bukovics Ferenc a helyi üzem igazgatója. A projektet az Új Széchenyi Terv keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. Bukovics Ferenc hozzátette: -„Jelenleg tizennégy országnak gyártunk termékeket itt a jánossomorjai üzemben. Mivel elértük a kapacitásaink maximumát, úgy gondoltuk, hogy szükség van a fejlesztésre. A német tulajdonosunk tavaly tavasszal engedélyezte a beruházást, így augusztus ötödikén kezdődhetett el a munka. A háromszor kilencszáz négyzetméteres csarnokkal egyelőre csak a termelő-területünket szeretnénk bővíteni, de a jövőben természetesen fontos az is, hogy a folyamatosan növekedő igényeket is ki tudjuk így elégíteni.”

A cég városunk és a környék egyik jelentős munkaadója, körülbelül kétszáznegyven főt foglalkoztat, de ez karácsony és húsvét előtt még ötven-hatvan fő szezonális dolgozóval növekszik. 2013-ban marad ez az eredeti létszám, de két-három éven belül várhatóan 10-15 új munkahelyet is teremt majd a beruházás. A dolgozók is sokkal jobb munkakörülmények között végezhetik a teendőiket, mondta az igazgató. A termelésnövekedés az önkormányzat számára nagyon fontos iparűzési adó bevételt is eredményez.

A helyi üzem tizennégy európai ország piacára szállít por alapú termékeket, tehát a felvevő-kapacitás már így is nagy. Ahhoz, hogy a további igényeket ki tudják elégíteni, szükség van az új üzemcsarnokra. A helyi cég tulajdonában van egyébként egy tizenkét hektáros terület is, így a jövőbeni terjeszkedés sem okoz majd területi gondokat. A vállalat nagy hangsúlyt fektet a minőségi termékek előállítására, így a technológia fejlesztésével az egészséges magyar termékek gyártásához is hozzájárul – hangsúlyozta Bukovics Ferenc.

A Dr. Oetker története egészen 1891-ig nyúlik vissza, ekkor kísérletezte ki Dr. August Oetker német patikus a ma is használatos sütőpor receptjét. A vállalat központja azóta is Németországban van, de a világ negyven országában kaphatók a termékei. Magyarországon csak itt Jánossomorján van üzeme, ahol kizárólag por alapú termékeket gyártanak.

 

A termékeket már az 1920-as években is gyártották Magyarországon, ám a második világháború idején egy ideig eltűntek a magyar piacról. Az 1970-es években a Győri Keksz engedélyt kapott a por alapú termékek gyártására. 1992-től, több mint húsz éve a cég ismét saját telephellyel működik Magyarországon, ekkor alakult meg a Dr. Oetker Magyarország Élelmiszer Kft., 1995-ben pedig Jánossomorján építettek új gyárat. Az üzem jelenleg évente tizenkétezer tonna terméket állít elő, ami körülbelül kétszázharminc millió tasak terméknek felel meg.

 

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-