A budapesti a tragikus legek ostroma volt. A második világháború egyik legszörnyűbb városostroma követelte a legtöbb civil áldozatot, még Sztálingrádot is megelőzve. Ez volt az egyik leghosszabb is az európai harcok során: 102 napig tartott. Az 1945. február 11-i budapesti kitörés áldozataira emlékezett a JOBBIK helyi szervezete 10-én, múlt vasárnap a világháborús hősi halottak szobránál a mosonszentpéteri templomtéren. A szervezet és szimpatizánsok, civil emlékezők minden évben tartanak tiszteletadást a Becsület Napja alkalmából.

A téren összegyűlteknek Lipovits Máté, a JOBBIK helyi elnöke idézte fel a történelmet, és emlékezett a hős katonákra, áldozatokra, akik a magyar főváros harcaiban estek el.

Ezután koszorút helyeztek el a hősi halottak előtt tisztelgő emlékműnél és mécseseket is gyújtottak. A rácsra a székely zászlót is kitűzték, szolidaritást tanúsítva ezzel a most zajló erdélyi zászlóvitában. A Budapesten körülzárt magyar honvédek egy része egyébként erdélyi volt.

 

Az ostrom

 

Budapesten a könyörtelen utcai harcok, a nyilas terror és az orosz katonák erőszakos viselkedése rengeteg áldozatot követelt a polgári lakosságtól is. A legtöbb polgári áldozatot ez az ostrom szedte, közel 40 ezret, ebből 15 ezer a kivégzett zsidó lakosság. A nyakló nélkül a lakosságra eresztett orosz katonák által megerőszakolt nők száma a legszerényebb becslések szerint is több tízezerre tehető.

Összesen körülbelül 105 ezer katona és civil esett el a harcok során. A magyar és német elesettek és fogságba kerültek számát 102 ezer, míg a szovjet és velük addigra szövetkezett román csapatokét 170 illetve 23 ezerre teszik a kutatók. A fővárost elfoglalni igyekvő mintegy 180 ezer fős szovjet-román csapatösszevonással szemben mintegy 79 ezres német-magyar csoportosítás igyekezett megszervezni az ellenállást. A védőknek mintegy fele magyar katona volt.

A szovjet csapatok által már a Citadella köré és a budai városrészekbe szorított, körülzárt német és magyar csapatok és velük tartó civilek legtöbbje este nyolckor a Moszkva térnél igyekezett áttörni az ostromgyűrűt. A szovjetek már vártak rájuk, megdöbbentő mészárlást vittek véghez a kitörők között. Végül alig hétszázan érték el a saját vonalakat. A 44 ezres védősereg 2 százaléka jutott ki, ezeknek is kevesebb, mint 10 százaléka volt magyar.. A kitörésben részt vevők majdnem fele, 17 000 fő veszett oda néhány nap leforgása alatt.

 

 

-hirdetés- -hirdetés-