Jánossomorja nyílt város, de nem rég óta. Teljesen el volt zárva településünk éjjel, több órán át. A 86-os főutat és a tarcsai utat is lezárták a hatóságok. A helyzet csak hajnali négy felé enyhült, ám továbbra is veszélyes útnak indulni. A rendőröket, tűzoltókat, hótakarítókat egész éjjel dolgoztatták az elakadt járművek.

A 86-os főúton hajnal felé megindult a forgalom a fokozott hókotrás miatt, így most nehezen, de járható, ám szinte folyamatosan csúsznak az árokba autók. A nagy szél szinte ködszerűen hordja a havat, sok a hóátfúvás, jegesedés a Jánossomorja – Mosonmagyaróvár közötti szakaszon. A kamionokat nem engedik a 86-os főútra az autópálya-felhajtónál.

Aki teheti, maradjon otthon, ne induljon el felelőtlenül! Csak a legszükségesebb utakat tegyük meg, jól felkészülve a fennakadásokra. Vigyünk magunkkal pokrócokat, meleg italt, ételt, feltöltött mobiltelefont, felkészülve arra, hogy elakadhatunk, és sokat kell várni a segítségre!

A várbalogi és az andaui út továbbra is a járhatóság határán áll. Az andaui úton 23 óra után több magyar és osztrák autó akadt el, akiket a helyi önkéntes tűzoltók és a helyi rendőrök mentettek ki. Éjjel négy óra felé egy Ford típusú személyautó akadt el az andaui úton, utasát a hókotró szabadította ki, az autót később húzták ki.

 

Kázméron rekedtek

Albertkázmért elzárta a hófúvás, péntek reggelre már az Ausztria felőli útszakaszt is teljesen behordta a hó. Még este több, romániai magyarokat szállító autó tévedt a településre, akik ott ragadtak, őket a vadászházban szállásolták el a helyiek.

 

Zár alatt a város

Éjfél előtt jelezték a rendőrök, hogy egyre több autó akad el a helyi főutakon ezért a hatóságok jobbnak látták, hogy a balesetek elkerülése érdekében ideiglenesen lezárják a főbb utakat. Tilos volt az átjárás a 86-os főúton Mosonmagyaróvár és Bősárkány között és az andaui határátkelő és Jánossomorja között is rendőrségi szalagot feszítettek ki éjszakára, hogy megelőzzék az autók elakadását. Ennek ellenére több autó is megkísérelte erre az átjutást – nemcsak haza igyekvő helyiek. A tűzoltók és rendőrök óriás megdöbbenésére a lezárás után egy autószállító tréler is megjelent a tarcsai úton, küzdve a hóval – a lezárt autópályát próbálta erre kikerülni. Őt közösen kísérték be Jánossomorjára.

23 óra tájékában már egyre több személyautó rekedt meg a tarcsai úton. Egy elakadt magyar és később egy osztrák személyautót is a helyi önkéntes tűzoltók és a rendőrőrs szolgálatot adó rendőrei segítettek ki a bajból. A 86-os főúton eközben két kamion akadt el a császárréti kanyarban, ott a mosonmagyaróvári tűzoltók segédkeztek, hosszú munkával szabadították ki a járműveket.

Személyi sérüléssel járó baleset nem történt az éjszaka az utakon.

A jánossomorjai belterületi utakat tegnap estig takarították, ma hajnali három óra után már újra útnak indult az önkormányzat hókotrójával a feszített munkát végző Fördős Zoltán. A jánossomorjai utak tisztításában több cég is együttműködik az önkormányzattal, így három-négy hótoló is járhatja az utakat szükség esetén.

 
Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-