Rég nem látott, kemény hétvége elé nézünk! A sok hó után heves szél érkezhet, ami akár a 86-os főút lezárásával is fenyeget. Albertkázmért ma már elzárta a hó. Rendkívüli helyzetet hirdetett a Helyi Védelmi Bizottság. A járás és Jánossomorja is felkészül a nehézségekre. Készüljön fel Ön is, itt elolvashatja a katasztrófavédelem tanácsait!

Fél napon át egyfolytában szakadt a hó környékünkön, ám a délután elállt havazás csak a kisebbik rossz. A hamarosan ránk köszöntő hideg és a heves szél még a mainál is rosszabb állapotokat idézhet elő. A járás fontosabb szervei alkotta Helyi Védelmi Bizottság rendkívüli ülést hívott össze ma délután Mosonmagyaróváron, hogy összehangolják a védekezés feladatait.

Ahol lehet, melegedőhelyeket nyitnak a települések, így Mosonmagyaróvár és Jánossomorja is. Jánossomorján éjszakai melegedő nyílik délután négytől reggelig az orvosi kombinát várótermében, amit az orvosi ügyeleten keresztül közelíthetünk meg. Az Idősek Klubja és a művelődési ház pedig nappal, nyitvatartási időben nyújt pihenőhelyet. A 86-os főúton rekedtekre is figyelni kell a hétvégén Jánossomorján. Őket a helyi éjszakai melegedőbe szállíthatják a rendőrök. A Vöröskereszt helyi szervezetek felkészülnek arra, hogy segédkezzenek a hidegben rekedtek, melegedőhelyekre szorultak ellátásában.

 

Beviszik a kismamákat

A mosonmagyaróvári Karolina Kórház megnyugtatott mindenkit, hogy 7-10 napig elegendőek készleteik. A két-három héten belülre kiírt, állapotos anyukákat és a rendszeres kórházi kezelésre szorulókat, például a dialíziseseket elővigyázatosságból behívják vagy beszállítják a mosonmagyaróvári vagy a győri kórházba a mentők és a védőnői szolgálat segítségével. Az időjárás miatt azonban nincs beteg-hazaszállítás, ők is ott maradnak a helyzet javulásáig. Egyre több töréses sérültet szállítanak be hozzájuk, egy halálos kimenetelű baleset is történt Mosonmagyaróvár környékén. Az már most látszik, zsúfoltság lesz, de mindenkit el tudnak majd helyezni. A hótól elzárt, vagy nehezen megközelíthető településekre való eljutásban a mosonmagyaróvári városüzemeltető és a Magyar Közút hókotróval segíthet majd a mentőknek, ám előfordulhat, hogy ez akár órákat is igénybe vehet. A járási tanács ezért szorgalmazná, hogy ilyen esetekben mindig legyen egy készenléti hótoló autó a járásban.

 

Kázmér elesett

A havas, kásás utakkal ma mindenhol meg kellett küzdenie a Magyar Közútnak. A számunkra legfontosabb Jánossomorja-Mosonmagyaróvár közötti szakasz az egyik legrosszabb volt a környéken, itt rendszeresen két hókotró dolgozott, de ez sem volt elég. A buszok félórás késésekkel közlekedtek, az úttest kásás, néhol jégbordás, sok helyen pedig egyáltalán: nehezen látható volt. Várbalogra még kijutottak a járatok, igaz, hótolóval. Albertkázmér-puszta már délután megközelíthetetlen volt, ott kétnapos elzártságra kell felkészülni – bár Halbturn felől jobb úton juthatunk a településre, a magyar szolgálatok azokat az utakat a szabályok szerint nem használhatják… Heves szél esetén azzal is számolni kell, hogy ideiglenesen Várbalogot is elzárja a hó. A GYSEV vonatai is változó késésekkel érkeztek hozzánk, 5-50 perc között minden előfordult, de estére konszolidálódott a helyzet.

 

Jánossomorját még tartják

„Még tudjuk tartani az utat Jánossomorja és Mosonmagyaróvár között” – mondta el beszámolójában a Magyar Közút mosonmagyaróvári üzemmérnökségének vezetője, Csigó András. A 86-os főút a legnagyobb probléma, itt feszített harcot vívtak egész nap a járhatóan tartásért, de ha heves szél érkezik, valószínűleg csatát vesztenek. Jegesedik is az úttest, de a nagy szélben a sózás nem hatékony. Az is előfordulhat, hogy a hétvégén le kell zárni egy időre a főutat, ahogy arra már volt példa a korábbi években.

A Magyar Közút mosonmagyaróvári üzemmérnöksége háromjárásnyi területet igyekszik ellátni, bevetnek mindent, de így is csak 11 géppel dolgozhatnak. Már most látszik, 3-4 út biztosan járhatatlanná válik a járásban, ha nem javul az időjárás. Dr. Nagy István Mosonmagyaróvár polgármestere, a HVB tagja egyenesen gyalázatnak nevezte, hogy ilyen kevés jármű jut erre a területre.

 

Otthon tanulhatnak

A bejárós diákok is gond nélkül hazajuthattak ma, a legtöbb középiskolában déltájt befejeződött a tanítás. Holnap pedig a vidéki diákoknak nem kell iskolába menniük. A rossz időjárás miatt már ma sem indultak az iskolabuszok a jánossomorjára járó gyerekekért, holnap sem mennek értük. A gyári munkásjáratokat is nagy feladat elé állíthatja a hó és a hófúvás, ezért akadt olyan helyi üzem, ahol a hétvégére nem hívják be az embereket.

 

Nálunk összefogtak

Jánossomorján a HVB elveinek megfelelő a felkészülés. A helyi szociális szervezetek, az önkormányzat, katasztrófavédelem a rendőrséggel karöltve igyekezett felmérni a rászorulókat. A rendőrőrs 24 órás szolgálatot nyújt hétfőig, új terepjáróval kiegészülve. Felkeresik a rászorulókat, segítik őket fedett, meleg helyre jutni. Pokróc és meleg tea is van náluk, ha az utcán, vagy az úton, autóban rekedve találnának valakit. Az önkéntes tűzoltók is felkészülten, két rajjal várják, hogy segíthessenek, napközben is több autót vontattak ki a hóból.

A nagy havazást kisebb balesetekkel úszta meg Jánossomorja. A Csitek CBA közelében például egy autó koccant neki egy oszlopnak, a PEZ-üzemhez futó lehajtó úton pedig egy kamion csúszott le az aszfaltról és rekedt a hóban.

Az önkormányzat dolgozói megfeszített munkával takarították a járdákat, utakat. Ma az eddigi legtöbb, négy hókotró dolgozott, ezeket helyi cégektől vette igénybe az önkormányzat. Pénteken már hajnalban útnak indulnak a gépek. Az utak most járhatóak, de sok helyen csúszós, lefagyott, és a jósolt heves szél újra járhatatlanná teheti őket. Félő, hogy a helyzet sokáig nem javul: nagy hideget és heves szelet jósol az időjárás-jelentés a hétvégére. A HVB kiemelte, hogy a tűzifára szorulók számára is biztosítani kell, hogy gyorsan juthassanak segélyhez.

 

Hauptmann Tamás

 

Fontos tanácsok jelentős mennyiségű hó lehullása esetén:

•        Kövessék nyomon a közlekedési viszonyokról, valamint a várható időjárásról szóló híradásokat!

•        Csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak, hiszen az időjárási körülmények, valamint a közlekedési viszonyok hirtelen és jelentős mértékben megváltozhatnak! Feleslegesen ne veszélyeztessék saját maguk és a segítségül érkezők testi épségét!  

•        Ha mégis feltétlenül szükséges az elindulás, legyen önöknél meleg ruha, takaró és termoszban forró ital. A gépjárműben legyen elegendő mennyiségű üzemanyag és legyen bekészítve hólánc, hólapát, jégkaparó, jégoldó. 

•        Akik otthon maradnak, gondoskodjanak több napra elegendő mennyiségű tartós élelmiszer, ivóvíz és gyógyszer biztosításáról! 

•        Készítsenek elő meleg ruhákat!

•        Áramszünet idejére a hűtőben és fagyasztóban lévő élelmiszereket hideg helyen, a szabadban helyezzék el!

•        Áramszünet idején a vízteres kandalló és cserépkályha vízkeringetéséről gondoskodjon kiegészítő berendezés alkalmazásával (pl. aggregátor)! Az e célra igénybevett belső égésű motort csak szabadban alkalmazzák!

•        Vegyes tüzelésű kazánok esetében, amennyiben gázüzemeltetésről áttérnek a másik tüzelési módra, zárják el a megfelelő zárócsapot!

•        A földgázszolgáltatás ideiglenes kimaradása esetére gondoskodjanak egyedi tüzelési berendezésekről (cserépkályha, olajradiátor, kandalló, vaskályha, villanykályha, PB tüzelés)!

•        Biztosítsanak több napra elegendő mennyiségű tartalék tüzelőanyagot, amely könnyen hozzáférhető helyen legyen tárolva, közel a bejárathoz!

•        Legyen előkészítve gyufa vagy öngyújtó, gyertya, elemlámpa (tartalék elemmel)!

•        Áramszünet idejére készítsenek elő elemről működtethető rádiót, és biztosítson hozzá tartalék elemeket!

•        Mobiltelefonja legyen üzemképes és feltöltött állapotú!

 A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján (www.gyor.katasztrofavedelem.hu) további információkat találnak a téli közlekedésre, a felelős állattartásra, valamint a speciális szabályok a veszélyes anyagok szállítására külön menüpontban.

-hirdetés- -hirdetés-