Jánossomorja és Andau az illegális bevándorlók egyik legnépszerűbb útvonalává vált. Az elmúlt hetekben több alkalommal is migránsokat fogtak el városunkban. A rendőrség most megerősített járőrökkel igyekszik megfékezni a folyamatot, többször láthatunk ismeretlen magyar és osztrák rendőrautót utcáinkon. A több rendőr a jánossomorjaiak közbiztonságát is növeli.

 


dr. Csokán Csaba a szeptemberi, jánossomorjai képviselő-testületi ülésen már változást jósolt

A Tarcsai út a megye egyik legforgalmasabb útvonala, már ami az illegális határátlépést illeti.  Dr. Csokán Csaba rendőrkapitány elmondta, az autópálya fokozott ellenőrzését sokan Jánossomorja felé próbálják kicselezni.  Egy előfutó autóban egy tettestárs megnézi, hogy hol lehet számítani rendőri ellenőrzésre, és még időben értesíti az embercsempészeket, akik az autópályáról gyakran Jánossomorja felé fordulnak. Idén 700 migránst és 80 embercsempészt fogtak el Mosonmagyaróvár környékén.  Jánossomorján az elmúlt két hétben 18 pakisztáni és afgán menekültet tartóztattak le.

Minden állam maga kell, hogy gondoskodjon a területén elfogott illegális határátlépőkről. Ausztriában többszáz eurós támogatást is biztosítanak nekik a törvények, így az ausztriai hatóságoknak különösen fontos, hogy még a határ előtt feltartóztassák a menekülőket. Az újkori népvándorlást az osztrák és a magyar hatóságok közösen is igyekeznek megfékezni. A többségében gazdaságilag elmaradott országokból a jobb élet reményében menekülők csak a határ átlépéséig rejtőzködnek, utána minél előbb igyekeznek a hatóságok kezére kerülni.

Novembertől erősítésként egy osztrák-magyar közös járőr rendszeresen járja a környéket, és a készenléti rendőrség ide vezényelt rendőrjárőre is dolgozik Jánossomorján és a környező településeken, teljes 24 órában. De ezzel még nincs vége, reméli a kapitány. Januártól havi két alkalommal a szomszédos kapitányságokról kap erősítést Mosonmagyaróvár, amit a legszükségesebb posztokon vetnek be – így városunkban is sokat láthatjuk majd őket, ígérte a kapitány. Mindez a jánossomorját megcélzó bűnözőket is elrettentheti. A rendőrkapitány meggyőződése, hogy az utazó bűnözőket is képesek lesznek kiszorítani a térségből.

 

A helyi lakosok is reménykednek a javulásban. Az elmúlt években a város közbiztonsága romlott, a a lakosok biztonságérzete is jelentősen csökkent. Már csak hét rendőr szolgál az őrsön, de a bűnesetek száma idén jelentősen nőtt, a betöréseké például 50 százalékkal.

 

Hauptmann Tamás

 

-hirdetés- -hirdetés-