Tehetséges fiatal alkotók támogatásáért fognak össze. Múlt vasárnap nyílt meg a IV. Karácsonyi Művészeti Vásár és Kiállítás a Kozma Galériában. Az esten az idetelepültek kultúráját bemutató kiállítás is nyílt a múzeumban: Ezúttal a mezőkövesdi matyók népművészetét csodálhatjuk meg, amit most nyilvánítottak a világörökség részévé.

„A művészet lemossa a lélekről a mindennapok porát.” Ezért fontos a szépség, nemcsak alkotónak, hanem a nézőknek is – idézte Picassót megnyitójában Bella Zsolt iskolaigazgató vasárnap este a tárlat megnyitóján, ahová közel húsz alkotó hozta el képeit, dísztárgyait. Az igazgató beszédében elmondta, hogy tiszteletét és becsületét fejezi ki azoknak, akik munkájukkal tesznek valamit a közösségért és nagyon hálás mindenkinek, aki a kiállítás megszervezésében részt vett.

Versekkel és dalokkal teremtett karácsonyi hangulatot a Klafszky Katalin Tagiskola énekkara és a RizikóFaktor, de vidám átiratokkal is készültek erre az alkalomra. A koncert Dohány Bernadett és Dohány Daniella szólóénekével egészült ki.

 

A szervezők remélik, hogy a vásáron mindenki megtalálja a lelkéhez és egyéniségéhez legközelebb álló karácsonyi ajándékot. Glázer Norbert a Kozma Galéria egyik vezetője elmondta, céljuk is volt, és most elért eredményként is büszkén mondhatják, a galéria vására igényességet és kultúrát jelent a látogatóknak, ahol nem fognak elveszni a fröccsöntött termékekben. Egyedi, magas nívójú kézműves, képző- vagy iparművészeti alkotások várják őket, nemcsak drágán, hanem a kisebb pénztárcához is szabva.

A tárlat már a harmadik év végi jótékonysági kiállítás és vásár, ahol az alkotók a vételár jelentős részét ajánlják fel egy közös célra. Ebből helyi tehetséges fiatalok művészeket támogatnák a szervezők a jövőben, pályázatok útján. Erre egy alapítványt hoznak létre hamarosan, így a tavaly ugyanerre a célra befolyt, több mint 70 ezer forinttal együtt már az idei összeggel is segíthetnék a támogatásra szoruló helyi fiatal tehetségeket.

Festmények, ünnepi díszek, rongyműves alkotások is várják a látogatókat. A tárgyak és a megnyitó hangulata sokakat elvarázsolt. Móczi Sándor elmondta, itt is látszik, hogy összetartó közösség él Jánossomorján, az ünnep pedig mindenkit áthatott, sok mosolygós arcot, csillogó szemű gyereket látni itt.

 

Virágörökségünk

A vásárral egyidejűleg nyílt meg az első időszakos kiállítás a helytörténeti múzeumban, „A kövesdiek” címmel. Mivel az állandó gyűjtemény a kitelepítés előtti időszakban lezárul, a Kármentő Egyesület jövőre szeretné tematikusan bemutatni az ide települtek által magukkal hozott kultúrákat. A Kárpát-medence sok-sok részéről ide érkezettek szokásainak, életének egy-egy darabja még sokáig élt tovább a falvakban, az idesereglettek kavalkádja alkotja mára Jánossomorját.

A sorozat első állomásának témája a Mezőkövesdiek. A tárlókban jórészt helyben készült, még sokáig népszerű matyó hímzéseket láthatunk, de az idetelepültek fényképei is láthatók – mondta el a tárlatot összeállító és a sorozatot kiötlő Hauptmann Tamás. -„Megfigyelhetjük itt azt is, hogy a kövesdi hímzések mintái hogy keveredtek más mintákkal az évek során. A matyó hímzés egészen a nyolcvanas évekig népszerű volt a három faluban, szinte minden család hímeztetett valamit a helyi asszonyokkal.”

A tárlaton most Dohány Antalné Marczis Erzsébet hímzéseit csodálhatjuk meg. Szerencsés egybeesés, hogy az UNESCO december 5-én vette fel szellemi kulturális örökség listájára a matyóhímzést. A szervezők erre az alkalomra különleges mezőkövesdi ételekkel, gancával és sült káposztával is készültek, ami persze pillanatok alatt elfogyott.

A karácsonyi vásáron egészen december 31-ig vásárolhatunk magunknak ünnepi ajándékokat. A matyó tárlat várhatóan egész télen várja az érdeklődőket a Helytörténeti Gyűjteményben.

 

 

-hirdetés- -hirdetés-