Az ország egyik legjobb utánpótlás-képzését építette fel mára a Rascals, ami most különösen fontos: Az idén 15 éves egyesület a legjobb évét zárta, ám meghatározó játékosok nélkül folytatják jövőre. Nincs nemesfém-allergiája a jánossomorjai baseballosoknak, elviselik az arany, ezüst és bronz érmeket is a játékosok. Szombaton eddigi legsikeresebb évét zárta le az egyesület.

15 év először, másodszor…

A legkisebbek az arany, a juniorok az ezüst, a felnőttek pedig a bronzérmet szerezték, a major korosztály pedig hatodik lett csoportjában. Az év diadala, a Magyar Baseball Kupa is az ünnepi asztalon díszelgett.


A siker összes díja!

A csapat 15 éves fennállását is ünnepelte – a nevükhöz méltó csibészes, humoros hangulatban. Ajándékokkal köszöntötték az azóta is kitartó tagokat: A gyerekeket edző Fekete Csaba egyesületi elnök különleges mezt vehetett át 40. születésnapja és játéktól való visszavonulása alkalmából. Varsics Tamás pedig nem mindennapi emléktárgyat kapott 15 éves jubileumára.


’97-ben kipróbálta, mára magyar kupagyőztes

Díjazták a kiváló teljesítményt nyújtó játékosokat minden korosztályban és a segítőket is. A csapat köszönetét kifejező támogatói díjat idén Sebes Krisztina vehette át.

 

Erősítsük meg lelkeinket!

Az idei év legnagyobb fájdalma, hogy az első helyet célzó felnőttek a harmadik helyre szorultak a bajnoki végjátékban, pedig kiváló idényt zártak: a rájátszást az első helyről kezdték. Az utolsó mérkőzések azonban nem sikerültek. A csapatnak leginkább mentálisan kell fejlődnie, hogy a tétmérkőzéseken, egy fárasztó szezon után is jó döntéseket hozzanak. Ez az edző jövő évi célja. Fekete Balázs, a felnőtt csapat trénere szerint lelkiekben kell megerősíteni a fiúkat. Megfelelő önismeret, magabiztosság kell ahhoz, hogy az ember terhelés alatt is profiként tudjon dönteni. Ehhez mindenkinek először magával kell elbeszélgetnie, majd a csapattal, erre időt kell fordítani jövőre, mondta az edző.


“…kiváló 3-ak”

Jánossomorjáról profi szintre

A csapat nemcsak ünnepelt, szomorkodott is. Két meghatározó játékost búcsúztattak: Jánó András Pozsonyban folytatja jövőre, Radványi Tamás pedig az európai elithez tartozó német másodosztályban játszik majd. Ő az első jánossomorjai baseballos, aki profi karriert kezd.

A játékos meghatottan búcsúzott a csapattól, az edzőktől, és köszönetet mondott nekik. A sportág szabályai megengedik, hogy az utolsó mérkőzésekre más külföldi kluboktól igazoljanak játékosokat a csapatok, így Radványi Tamás a jövő évi hajrában újra a Rascalst szeretné erősíteni. – „Egy szívet nem lehet kivenni, és mivel ott előbb véget ér a bajnokság, próbálok visszajönni, és szeretném a magyar bajnokságot behúzni itthon, a Rascals-szal.”

 

A jövőbe vetett hit a munka

A csapatnak nagy érvágás a játékosok távozása. Ezért is fontos, hogy a Jánossomorja Rascals az ország legkiválóbb utánpótlás-nevelési rendszerét építette fel 15 év alatt. Egy haza baseball klubnak sincs ilyen szakmai alapokon nyugvó nevelése, ráadásul a város lakosságához képest kiemelkedően népes az utánpótlás-játékosok tábora. A csapat 2004 óta foglalkozik utánpótlás-neveléssel, japán mintára – tovább folytatva korábbi edzőjük Yamashiro Riosuke munkáját.

Fekete Csaba, elnök elmondta: -„15 év egy baseball csapat szempontjából sok, erre büszkék lehetünk. Ehhez meg kell teremteni a feltételeket, hogy ennyi éven át, ennyi játékos cserélődésén át most itt tarthassunk. Elértük azt, hogy egy 15 éves játékos már a felnőtt csapathoz méltó szinten tud játszani, így könnyebb az edző dolga akkor is, amikor fontos emberek távoznak, hiszen tudjuk pótolni őket. Ez a jövő, a hosszú távú munka kulcsa. Nagyon szomorúak vagyunk, és vakarjuk a fejünket a játékosok távozása miatt, de örülünk a sportsikerüknek, és tudjuk, hogy ez a mi sikerünk is, és büszkék vagyunk. A fiataljainknak pedig ez példát is jelent, hogy Jánossomorjáról eljuthatnak a profik közé.”

A siker karnyújtásnyira

Az érmeket szerző utánpótlás-játékosok zöme helyi. Már alsós koruktól baseballozhatnak Jánossomorján a gyerekek, az edzők rendszeresen járnak testnevelés-órákra bemutatót tartani. Sok kisgyerek kóstol bele a sportba így. A megmérettetés és az eredmények is gyorsan következnek. A legkisebbek az év végén Nagykovácsiban utasították maguk mögé az ország hasonló korú csapatait, egy utánpótlás-tornán.

A Jánossomorja Rascals fontosabb eredményei 2012-ben:

T-ball (7-9 évesek) – bajnoki 1.hely

Major (9-12 évesek) – bajnoki 6.hely 

Junior (12-14 évesek) – bajnoki ezüst

Felnőttek (15-) – bajnoki harmadik, Baseball Magyar Kupa 

 

 

Hauptmann Tamás

 

-hirdetés- -hirdetés-