Az egyház szentjeire és elhunyt szeretteinkre emlékeztünk a héten, végigjárva a sírkerteket – Kótai László atya reményei szerint derűvel, és nem félve a gyásztól. Az ünnepre befejeződött a szentpéteri temető felújítása is.

Temetőkápolnai imádságok és sírmegáldás tette idén is szebbé a mindenszentek és halottak napi gyertyagyújtást a temetőkben. Kótai László atya, Jánossomorja plébánosa a szentpéteri kápolnánál a JTV-nek elmondta, figyelmet kell fordítani arra, hogy ne a túlzásba vitt külsőségek jelentsék az ünnep lényegét, és mögöttük elvesszen a lényeg.

 


– „Külsőségeket szeretünk aggatni arra, aminek belső tartalma van, így sok-sok kiadással, szépítkezéssel járnak ezek a napok, de nekem úgy tűnik, mintha kicsit elcsúszott volna az összhang, nem találnánk meg a harmóniát. A kereszténység a feltámadásról, az örök életről szól. Azt szeretném, hogy az itteniek is előre tudjanak tekinteni az örök élet felé. Legyen bennünk egy olyan derű, és remélem, senki nem botránkozik meg ezen a szóhasználaton, olyan derű, amit Szent Ferenc hordozott magában, mondván, hogy igaz, hogy naponta előbbre járunk a saját sírunk felé is, de van tovább! Ezt szeretném közvetíteni.”

A szülők gyakran távol tartják a gyerekeket a gyász-szertartásoktól, pedig a halál és a gyász nem eltitkolni, hanem megtanítani való, mondta László atya. – „Sok esetben látom, ha temetünk, nem hozzák el az általános iskolás gyerekeket a búcsúztatásra, mintegy eltitkolva, letagadva, a halált. Annak is örülök ma, hogy vannak szülők, akik nem így tesznek, és például a ma nekem itt örömmel segédkező ministránsok nem ezt látják. A földi elmúlástól nem kell kétségbe esni, hanem tudomásul kell venni.” László atya arra intett, az ünnepen a megnyugvás és szeretet váltsa fel a szomorúságot.

Az ünnepen a rendőrök fokozottan járőröztek az éjszakai is nyitva tartó sírkertek környékén. Estére pedig már a mécsesek szőnyege díszítette a temetőket. Voltak, akik csendesen emlékeztek, voltak, akik a kápolnáknál és a síroknál imádkoztak.

Minden helyi temetőben mécsesek gyúltak az eltávozott barátokért, rokonokért, hősi halottakért. A temetői nagykereszteknél pedig a távolban nyugvókért égetek a lángok, sokáig.

 

A szentpéteri temető

Mindhárom sírkertet feldíszítették az esti gyertyagyújtásra. Legtöbbet mégis a szentpéteri temető szépült, ahol befejeződött a sírkert felújítása. Tavaly márciusban kezdték, akkor a leromlott ravatalozó is kis híján lebontásra ítéltetett. Mára azonban kívül-belül méltó a hivatásához.

A temető teljes felújítása összesen közel nyolcmillió forintba került. Bár ötöt terveztek idén erre fordítani a költségvetésből, több javítanivaló is akadt, aminek neki kellett fogni, mondta el Dr. Kurunczi Károly polgármester. A márciusban indult munka során az eddig földes feltáró utakat díszburkolattal látták el, és meg is nyitották a későbbiek során esetleg szükséges további temetkezésekhez. Három kandelábert is felszereltek, ami most, az ünnepen is nagy segítséget nyújtott az emlékezőknek.

A ravatalozó is kívül-belül megújult. A mai szépségéből nem is gondolnánk, hogy milyen rossz bőrben találták azt a vakolatot megbontó szakemberek. További hanyagolástól akár életveszélyessé is válhatott volna a nagyon régen épített, és – a befalazott ablakokból, ajtókból jól láthatóan – sokszor átalakított épület. Bár az elbontás és egy új ravatalozó építése talán olcsóbb lett volna, a régi épület megtartása fontos szempont volt. A vízelvezetés és megerősítés után a tetőszerkezetet is kinyitották, és belül is teljesen megszépítették a ravatalozót – mondta el Kurunczi Károly.

 


Hamar a temető dísze lett a bejárati kerítés mellett álló sírkert. A munka során megtisztították a kert hátsó részét és szétbontották a megváltatlan, régi sírokat. Ezzel együtt pedig megmentették a szebb köveket, főként Balsay Sándor és Lőrincz György képviselők segítségével. Még a hátsó romok között is találtak értékes köveket és kerítéseket, így esett, hogy az egykor erre a vidékre jellemző, korlátokkal övezett sírhelyek kerítéseinek különböző változatait is láthatjuk most. Ezzel a szentpéteri temető megmutatja azt az arcát is, ahogy valaha festett – hívta fel rá a figyelmet a polgármester. De mára gyertyát gyújtanak itt a kitelepítettek, vagy az első világháborúban elesettek emlékére is.

A jövő évi önkormányzati tervek között szerepel egy hasonló sírkert létrehozása a szentjánosi temetőben is, ám itt fogósabb a feladat, hiszen nehezebben megközelíthető a kimentendő sírok zöme, és a sírkert elhelyezése is feladja a leckét, így a megfelelő helyre is várják még az ötleteket a lakosságtól.

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-