Teljes pompájában ragyog Szentpéter egyik legszebb szakrális emléke, a Liget utcai Kálvária Kápolna. Közel húsz éven át folyt a felújítás, amit az egyházközösség alapítványa, és rengeteg segítő végzett. Az épületet Kótai László atya ünnepi szentmisével avatta fel október 21-én.

 

„Ha valaki közületek ki akart tűnni, legyen mindenkinek a szolgája.” E bibliai gondolat mentén köszönte meg a Kápolna felújítását mindazoknak, akik segítettek a hosszú munkában, és állította őket példaként a közösség elé. Sokan közülük már nem lehetnek köztünk, de reméli, munkájuk példával szolgál, és lesznek követőik. Külön kiemelte az elhunyt Czank Vilmos kanonok-plébánost és a néhai Nagy Józsefet, az alapítvány volt elnökét, aki kitartó zászlóvivője volt a szakrális épület felújításának, ám a teljes befejezést már nem élhette meg.

 

A felújítást a Mosonszentpéter Templomáért Alapítvány végezte. Özvegy Nagy Józsefné Piroska néni, az alapítvány tagja örömmel és szomorúsággal vett részt az ünnepségen. –„Boldog vagyok, hogy szép lett a kápolna és környéke, boldog vagyok azért is, hogy ilyen széles közösségi összefogással valósult meg a munka. Köszönöm az önkormányzatnak és mindazoknak, akik adományokkal és munkájukkal segítették a felújítást. De a lelkemben szomorúság is van, mert sokan dolgoztak már ezért a kápolnáért az előző években, akik nem lehetnek itt, de én érzem és tudom, hogy Vilmos atyával együtt örültek velünk és adtak hálát ezért a munkáért. Köszönöm László atyának is a megnyitó szép szavakat, ami méltó koronája volt ennek a munkának.”

 

A ’90-es évek elején kezdett munka jórészt felajánlásokból, lassan folyt, így nem csoda, hogy csak most, közel húsz évvel később sikerült befejezni. Az utolsó évben 500 ezer forintot fordított a munkákra az alapítvány, mondta Németh Sándor elnök. A megújult kálvária az egyházi szertartások, rendezvények fontos helyszíne lehet.

A kálváriakápolnát 1944-ben készítette el a szentpéteri Wachtler család, a háborúban elesett fiuk elvesztése miatt. A Szent Mihály kápolnát közrefogó stációinak domborműveit Borsa Antal egykori győri szobrász készítette.

A Mosonszentpéter Templomáért Alapítvány köszönetet mond a kápolnáért dolgozóknak!:

Elhunytak:
Pápai József plébános
Czank Vilmos plébános
Id. Drobnitsch Tamás
dr. Nagy József
Papp Sándor
Kőgl Pál
Kranner János
Wally István
Mikhely István
Nagy Ferenc
Filkász Gábor
Nagy Ferencné
Kelemen Andrásné

A kápolnáért dolgoztak vagy jelenleg is dolgoznak:
Kótai László plébános
Wolf Pál Péter plébános
Takács Lajos
Tüske Béla
Rubin Györgyné
Gaálné Dr. Mátyás Marietta
dr. Nagy Józsefné
Dronbitsch Tamásné
Horváth Alajosné
Wennesz Károly
Németh Sándor
Fets József
Bencsik Zoltán
Abdai András
Göncz Róbert
Máró Antal
Baranyai Alajos
Horváth Ida
Gazsó Lászlóné
Kummer Jánosné
Csizmazia Margit
Molnár Jánosné
Tóth Miklósné
Farkas Sándorné
Körmendi Ferencné
Bognár Józsefné
Szakács Andrásné
Mikhely Istvánné
Pintér Józsefné
Baranyai Alajosné
Erdős Csaba
Jánossomorja Város Önkormányzata

-hirdetés- -hirdetés-