Szombat este világító töklámpások lepték el városunk utcáit. Igaz csak a hagyományos töknapi felvonulás idejére. A kétnapos fesztivált már hetedik alkalommal rendezte meg a Társaskör, idén is terménykiállítás és vásár, valamint étel-ital kóstoló várta az érdeklődőket a művelődési házban.

 

Korántsem csak egyetlen zöldségről szólt a hétvégi, kétnapos tökfesztivál: sokkal inkább őszi terménybemutató és vásár fogadta a művelődési házba látogatókat. Zöldségekből, gyümölcsökből, termésekből készült ötletes dísztárgyakat, állatkákat is felvonultattak a kiállítók. De voltak lenyűgöző bonsaifák, kukoricacsuhéból készített díszek, de még horgolt virágok is. Sokan nem hittek a szemüknek az óriástökök láttán. A falat díszítő rengeteg hímzett falvédő pedig nagyszüleink korába, népművészetébe kalauzolt minket.

Volt, aki vásárolt, volt, aki csak nézelődött, de a különleges ételeket is sokan megkóstolták. Ehettünk például sütőtök-krémlevest, sárgarépa-krémlevest, különböző szendvicskrémeket kóstolhattunk, de ízletes és egészséges lekvárokkal, befőttekkel, savanyúságokkal is sokan érkeztek. Az sem maradt éhen, aki valami tartalmasabbra vágyott: a művelődési ház előtt kefires lángos és tócsni illatozott egész délután. A Mosonmagyaróvári Kertbarátok Egyesületének tagjai is bemutatták terményeiket. Volt, aki még borkóstolóval is kedveskedett az érdeklődőknek. Az almás és a somorjai mákos rétest szakértők készítették a töknapon, Fáni néniék munkáját meg is tanulhatták: Feszült figyelem követte a szakavatott kezek munkáját, miközben kinyújtották, majd megtöltötték a hatalmas rétestésztát. A gyerekek pedig ugyanilyen hozzáértő kézzel kézműveskedtek. A művelődési ház előtt pedig már kora délután töklámpát faraghattak, ezzel is az esti felvonulásra készülve.

 

Az esti lámpás felvonuláson idén a nyugdíjasklub tagjai jókedvűen, nótázva vezették a menetet. Mindenki saját készítésű töklámpással sétált, de az útvonalon a lakók a saját kertjeiket is feldíszítették. A kis lámpások a Fő utcát és a Dicsőfi utcát világították meg a felvonulás idejére.

Szombaton ismét egy színes, vidám tökös napot tölthettek el a látogatók, de még vasárnap is nyitva tartott a kiállítás.  Ekkor is sokan érkeztek vásárolni és ámulni a színes kavalkádon.

A 2006-ban indult Jánossomorjai Töknapok mára a város egyik népszerű, vidám rendezvénye, amelyen egyre több szellemes ötlet jelenik meg évről évre. A Társaskör aktív tagjait is egyre többen segítik a szervezésben, terményeiket és műveiket is sokan hozzák el ide, és a látogatókat sem csak helyből vonzza szép számmal a Töknapok.

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-