Emelkedett a bűnözés a városban, és a tavalyinál is kevesebb rendőr dolgozik a helyi őrsön, ám a helyzet nem nyugtalanító a rendőrség szerint. A lakosság biztonságérzete azonban is őket is aggasztja. A rendőrkapitányság vezetői nem ígérhették a helyi őrs bővítését az önkormányzatnak a szerdai testületi ülésen, a város közbiztonsága leggyorsabban a helyiek összefogásával javítható.

 

Létszámstop

 

A leglátványosabb csökkenés a rendőri statisztikában: Egy fővel kevesebb a rendőrőrs létszáma, mint tavaly: a parancsnokkal együtt már csak heten szolgálnak Jánossomorján. A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságot is sokan hagyták el jobb megélhetés miatt: a korábbi, határőrségből átkerültekkel kiegészült létszámról, vagyis 250 főről pár év alatt 190-re fogyott az állomány. A problémás területekre mindig máshonnan vezényel több rendőrt, erősítést a kapitányság, ezzel azonban megoldja a feladatot, az átcsoportosítás hatékony megoldás, ezért értelmetlen létszámok alapján gondolkodnunk – hangsúlyozták a beszámoló készítői.


Nem remélhetnek több rendőrt az őrsre – Lőrincz György ezt a választ kapta kérdésére.

Mi is csak így számíthatunk több rendőrre Jánossomorján – illetve a kritikus időszakokban itt is többen voltak, ám az éjszaka, civilben dolgozókat nem vette észre a lakosság, mondta a beszámoló során dr. Csokán Csaba rendőrkapitány a képviselő-testületnek. A létszámfejlesztés országos szintű politikai döntéstől függ, amiben bízik a vezető. Hozzátette, a jánossomorjai létszám elegendő, ő nem látja súlyosnak a problémát.

Nem várt vendégek is…

 

A legnagyobb helyi gond az elsősorban román, vagy Kelet-magyarországi bevándorlók, idénymunkások tömege, akik között sok a tisztességtelen. A kapitány elmondta, a munkájukat befejező, vagy elbocsátott emberek vagy saját lakótársaikat, vagy a város lakosságát lopják meg, ezzel egészítve ki a pénzüket, és aztán elmennek a településről.

A betelepülést magát a város meggátolni nem tudja, mondta el Dr. Kurunczi Károly polgármester. – “Az utcán megállítanak, hogy mondja polgármester úr, hogy van az, hogy például Mosonszolnokra nem engednek be idegent, nemhogy lakást, még albérletet sem vehet ki. Erre csak azt tudom mondani, hogy a törvények mindenhol ugyanúgy hangzanak: a szabad mozgást nem lehet helyi törvénybe ütköző módon meggátolni, nem lehet egy ember, család ideérkezését akadályozni.” Aki bejelentkezik, főleg, ha van, aki fogadja, azt köteles befogadni a helyi adminisztráció is, utalt rá a város vezetője. Nem lehet különbséget tenni az érkezők között, főleg, hogy van, aki becsülettel igyekszik megélni. Hozzátette, az eszköz a város kezében az lehet, ha a hatóságokkal közösen ellenőrzi a helyi szállásokat.

 

Pellengéren a szállásadók?

 

Valóban, a beszámoló során is kiemelték a rendőrök a ki nem mondott, de sokak számára nyilvánvaló tényt, hogy a bűnözők megtelepedését a többségében illegális helyi szállások segítik elő. A nem hivatalosan kiadott – gyakran silány körülményeket biztosító, zsúfolt – szállások a rendőrség előtt sem mindig ismertek, így az itt lakók ellenőrzése sem könnyű. Így megbújhatnak közöttük bűnöző elemek, körözött személyek. Nem hangzott el az ülésen, de egyértelmű volt, a szállást kiadó lakók maguk is felelősek a város közbiztonságának romlásáért. A munkásszállásokat a jövőben fokozottan ellenőrzi majd a rendőrség, mint ahogy arra már a környező településeken és nálunk is volt példa korábban.

A város bűnözési statisztikáját Csombók Imre helyi őrsparancsnok állította össze. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kis esetszámok miatt már három-négy alkalom is nagy változásokat eredményezett az összesítésben. E szerint a bűncselekmények száma 23 százalékkal nőtt Jánossomorján (87 – 107). A személy elleni bűncselekmények és a betöréses lopások is 50 százalékkal nőttek tavaly óta (6-12, illetve 10-14). Utóbbiak azért is keltettek nagy felzúdulást és félelmet, mert két hullámban, egyszerre érkeztek. Szerencsére a tavaszi sorozat elkövetőit itt, a nyári betörések gyanúsítottjait Csornán sikerült elfogni.

Mindezért főleg az utazó bűnözés okolható, ám e téren kellemes változás, hogy a szintén utazó bűnözéssel összefüggő házaló csalások, megtévesztések száma csökkent.

A közrend elleni bűncselekmények száma több mint duplájára növekedett, de ebből az erőszakos, garázda jellegű bűncselekmények gyakorisága a városban kicsi, továbbra is kezelhető szinten van.

Kiemelték, a Polgármesteri Hivatal recepcióján egy kérdőívet helyeztek el, ami a lakosok biztonságérzetét, közbiztonsági tapasztalatait igyekszik felmérni. Kérik a jánossomorjaiakat, ezt minél nagyobb számban töltsék ki.

Az utakon…

 

A közlekedés terén is volt tennivaló: Közlekedési balesetekből is jóval több akadt idén, mint tavaly (6-14), ám szerencsére ezen belül a komolyabb sérülések csökkentek. A közlekedési bűncselekmények száma is nőtt (5 –13), ennek több mint felét az ittas vezetés adta (7). A rendőrség közlekedési osztálya az illetékességi területén több akciót is végzett az elmúlt hónapokban, Jánossomorján is sok szondázással találkozhattak a határon áthaladók reggel és délután hazafelé tartva is. A rendőrök elmondták, öröm volt számukra, hogy a járművezetők részéről megértéssel, együttműködéssel találkoztak. A biztonsági öv hiánya azonban aggasztó méreteket ölt a városban, fűzték még e témához.

Nem maradtunk magukra?

 

A problémára azonban mégis akad gyors megoldás: A kapitányság hangsúlyt fektetne arra, hogy a lakosság minél jobban segítse a rendőrség munkáját bejelentésekkel, információkkal, óvatossággal és például az önkéntes polgárőrséghez való csatlakozással. -“Ha minél többen teszünk e cél érdekében, akkor az gyorsan eredményhez vezet. Információhoz jutnak a kollégáink, és segítséghez, a polgárőrök révén.” A többségében hétvégén, heti két-három alkalommal szolgálatot teljesítő polgárőröknek megköszönték a rendőrök a segítséget.

De nagy segítség a több mint 10 millió forintos térfigyelő rendszer is, amit hamarosan kiépít a város. Ezt befűznék a mosonmagyaróvári központú hálózatba. Ilyen még nincs az országban, és a környék több mint tíz települését kapcsolná össze, rendszámfelismerő rendszerrel is kiegészülve.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-