A települést szolgálta mindvégig: Wenesz Károly lett Jánossomorja új díszpolgára. A Városi Napokon a Jánossomorjáért Emlékplakettet is átadták, a JSE kupagyőztes csapata és Televíziónk vehette át a kitüntetést.

Ünnepi testületi ülésen köszöntötte az önkormányzat azokat, akiknek idén hálálta meg kiemelkedő munkáját Jánossomorja. A Kozma Galériában Dr. Kurunczi Károly polgármester és dr. Lóránt István jegyző adta át a díjakat, okleveleket. A Boloct Színtársulat műsora is köszöntötte az ünnepelteket.

Wenesz Károly unokája, Péter a szülőföldhöz való ragaszkodás példáját köszönte meg nagyapjának egy verssel, majd a polgármester méltatta a díjazottat. Wenesz Károly 1927-ben született Mosonszentjánoson, édesapja magyar, édesanyja német származású volt. Szentpéterre költözve édesapja kovácsműhelyében segédkezett és tanulta ki a szakmát. Majd később a település első traktorosa lett. Az édesanyjától örökölt német kultúra meghatározta egész életét. A származása miatti megkülönböztetés ellenére továbbtanult, végül ’63-tól tanácselnök-helyettesként, ’65-től a végrehajtó bizottság titkáraként, a mai jegyzőnek megfelelő munkakörben dolgozott ’87-es nyugdíjazásáig. Az ünnepségen elmondta, 25 évi munka után senki nem mondott neki köszönetet, pedig büszke arra, hogy a város fejlődésének sok momentumában játszott meghatározó szerepet, sok családot segíthetett. Ezért is örül a mostani díszpolgári címnek, ami elégtétel is számára.

A díjazott a kitelepített németekkel való kapcsolattartás egyik motorja volt. A települések múltjának nagy ismerője, aki a mai napig segíti a helytörténeti kutatásokat. Most településünk történelmének, hagyományainak felkutatása, ápolása, és a német lakosság és a németajkú lakosság összetartozása érdekében végzett több évtizedes munkája elismeréseként kapta meg a kitüntetést. A díjra a Német Nemzetiségi Önkormányzat ajánlotta.

Jánossomorjáért Emlékplakett

 

A Jánossomorjáért Emlékplakettet azok kaphatják, akik évtizedes munkájukkal kulturális, társadalmi téren hozzájárultak a város országos vagy nemzetközi elismeréséhez. Elsőként szerkesztőségünk, a Jánossomorja Televízió érdemelte ki a város történetében most először átadott kitüntetést. Hauptmann Tamás főszerkesztő elmondta, a tavaly 15. évébe lépő Jánossomorja Televízió minden korábbi és jelenlegi kollégájának része van a díjban. Kiemelte, korábban megyei és minisztériumi kitüntetésben, több szakmai elismerésben is részesült a JTV, ám a szerkesztőség számára becsesebb a város mostani díja, a lakosság köszönete. – „Ez nagyon fontos dolgot tárgyiasít számunkra, amit, bár régóta érzünk, mégsem mondatott ki még. Apróságok jelzik legjobban, mire gondolok, például, hogy közösségi oldalak rengeteg profilképének aljában ott a JTV felirat, vagy hogy a pár órája a hírportálra, videótárba feltöltött anyag már 200 olvasásnál jár. Vagy, azt, amikor egy alkalommal a JTV-ről kérdezték az iskolásokat, és egyikük büszkén elmondta, csak két híradót hagyott ki eddig. Ez mind azt jelenti, hogy Híradónk, munkánk már nemcsak információforrás, hanem illendő azt megnézni minden felelős szellemiségű jánossomorjai számára. Ezt tárgyiasítja számunkra ez a kitüntetés. Köszönjük!”

A JSE felnőtt labdarúgó csapata is átvehette a kitüntetést, ők az idei legjobb magyar amatőr labdarúgó klub címet jelentő SportM Kupa-győzelemmel váltak méltóvá a díjra. A díjat a bajnokcsapat több tagja jelenlétében Kiss Sándor elnök vette át. Beszédében megköszönte a kitüntetést, kiemelve, hogy a győzelem és a város elismerése ösztönözheti a fiatal sportolókat, hogy egészségesebben éljenek.

A díjátadóval együtt nyílt meg a Kozma Galéria városnapi kiállítása is. Itt a mosonmagyaróvári Sárközi Anikó festőművész a szigetközi, mosoni vízpart, víztükör ihlette, játékos képeit láthatjuk. Az alkotó már korábban, Az omlás virágai malomfesztiválon is bemutatkozott a helyi közönségnek. A tárlat október 18-ig látható a Galériában.

Munkatársunktól

-hirdetés- -hirdetés-