Új felszerelést vásárolhat a Jánossomorjai Önkéntes Tűzoltó Egyesület, erre két és félmillió forintot kapott az önkormányzattól. Ezzel a segítséggel már teljesítik a katasztrófavédelem új elvárásait tűzoltóink. A modern eszközök mellett azonban egy 50 éves munkaviszonyú hölgy is rendszeresen veszélyes bevetésekre indul az önkéntesek között.

Az öreg hölgy, vagyis az épp 50 éves Steyr tűzoltóautó 1998-óta szolgálja a várost és környékét. Egykor egy helyi cégvezető, Johann Toppler segítségével került hozzánk Ausztriából. Ez nem ritka, az önkéntes szervezeteknél leginkább idős gépek szolgálnak, ám az ötven év még közöttük is seniornak számít. A fecskendős autó évente 10-15 alkalommal vonul tűzesethez, betegségei ellenére is aktív idős kort él. Szombaton például, egy mosonszolnoki nagyvállalat üzemében szolgálta tűzoltóinkat, akik a helyi önkéntesekkel közösen tartottak gyakorlatot.

A régi felszereléseik mellé hamarosan újabb is érkeznek. Nemrég még csak arról beszélhettek tűzoltóink, hogy az új szabályok szerint kizárólag drága felszerelésekkel olthatnak majd. Azóta azonban a város 2 és félmillió forint támogatást nyújtott a szervezetnek, ennyi kell ugyanis ahhoz, hogy szabályok szerint olthassanak. A katasztrófavédelem új rendelkezései szerint ugyanis szigorúbban ellenőrzött felszerelések kellenek, és modern védőruházatra is szükség van.

Az összeget két hónapon belül válthatják eszközökre a tűzoltók. Azután írhatják alá az együttműködést a Katasztrófavédelemmel, addig azonban nem vállalhatnak olyan nagy részt az oltásból. Igaz, tűzoltóinkat azóta is segítségül hívják a hivatásosok, türelmi időt adva a felzárkózáshoz.

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-