Régen elvitt kincsek kerültek vissza Jánossomorjára a héten. A Hansági Múzeum munkatársai elkezdték berendezni a hamarosan megnyíló helytörténeti gyűjtemény vitrinjeit. A városnapokon már látható tárlat a többszáz éves értékek mellett modern szellemiséggel várja majd a látogatókat.

Két hét múlva nyílik meg a város új helytörténeti gyűjteménye, a szakemberek már rendezik a tárlókat. A sanyarú sorsú tárlat 2006-ban zárt be, azóta, hosszas helykeresés után talált helyet itt, a Kozma Galéria szomszédságában, az önkormányzat és a művészeti intézmény együttműködésével.

A három településrész emlékei mellett a térség történeti, régészeti és néprajzi kincsei is helyet kapnak a kiállítótérben. A muzeológusok törekedtek arra, hogy a lehető legtöbb eredeti tárgy ide kerüljön. De akadt országosan jelentős régészeti kincs is Jánossomorján, amiket szintén láthatunk itt, ilyen például az a longobárd sírból előkerült lelet-együttes, ami rangos helyet foglal el a régészettudományban. A tárgyak másolatban kerülnek ide – mondta el Szentkúti Károly muzeológus, a kiállítás rendezője.

Nemcsak a régi, az új is szerephez jut.: A tárlat tanítási célokat is szolgál. Régészeti turkáló várja a gyerekeket, tanórákat tarthatnak a digitális táblánál, a szentendrei Szent Anna kápolnába is bekukkanthatunk 3D-ben. A néprajzi részen Birkmayer György szatócsboltjának érdekességei is itt láthatjuk majd.

 

HT

-hirdetés- -hirdetés-