Újra ellátogattak Jánossomorjára a mönchhofi egyházközség zarándokai. A szombat délutáni találkozó már a tizenkilencedik a sorban, és a résztvevők reményei szerint még legalább ennyire tekint előre.

 

Szombaton mönchhofi kerékpáros turisták álltak meg a szentjánosi templom előtt, kicsit másképp, de nem először. A népes kiránduló csoport a mönchhofi egyházszervezet tagjaiból állt, akik minden évben egyszer ellátogatnak ide, általában kerékpáros túrán, hogy találkozzanak jánossomorjai ismerőseikkel. A helyi egyházközségek most is örömmel fogadták a vendégeket. A délutáni közös mise után süteményekkel és üdítőkkel, hűs borral kínálták a vendégeket a plébánia udvarán. A beszélgetések, és egymás kedvenc dalainak eléneklése még sokáig együtt tartotta a baráti társaságot.
Húsz évvel ezelőttre datálódik a kapcsolat, akkor Őri Márta néni jóvoltából jött össze a két egyházközség, a település helytörténeti múzeumain keresztül, mondta el Josef Haubenwallner, a Dorfmuseum Mönchhof igazgatója. A falumúzeum vezetője is az egyházközség elismert tagja, az ő vezetésével épül a barátság. – „Az első találkozó olyan jól sikerült, hogy azóta is megismételjük a kirándulást. Korábban a határ korlátozott nyitva tartása azért korlátozott minket, de most már szabadon találkozhatunk. Hamarosan a jánossomorjaiakat is visszavárják a szomszédok, ahol hasonló jókedvvel tölthetik el az estét. Örülök, hogy a csapatban jelen vannak a régiek, idősek, de fiatalok, gyerekek is akadnak. Ezzel biztosítják, hogy ez a kapcsolat legalább újabb húsz évig megmaradjon.”
HT
-hirdetés- -hirdetés-