Fúvós zene, néptánc, majorette, operett és könnyűzenei dallamok. Jellegzetes programokat kínált az idén harmadik alkalommal megrendezett, kétnapos Jánossomorjai Kulturális és Gasztronómiai fesztivál.

A JáKuGa fesztiválon ismét a német kultúra állt a középpontban: a rendezvény ugyanis a német családi napból nőtte ki magát. Így szombat délután már hatodik alkalommal ünnepelhetett együtt a helyi német közösség, tapsolva a nemzetiségi táncoknak és zenéknek. A rendezvényt Wally Júlia verse nyitotta, Justina Janda és Kiss Anna német dalokat énekeltek, Pollák Ferenc zongorakíséretében. A leányvári zenekar és tánccsoport szintén német dallamokat és táncokat hozott a helyieknek. Az Esztergom alatti, német múltú település Német Nemzetiségi Néptánccsoportja már 1995 óta működik. Most Magyarországon gyűjtött sváb koreográfiákkal álltak a színpadra. Náluk szintén fontos szerepe van a német hagyományok megőrzésének és terjesztésének. De az ország másik feléről, Tokaj mellől érkezett, gávavencsellői ifjúsági tánccsoportot is köszönhettük a színpadon. Az 1700-as évek végén ide telepített németség hagyományait máig őrzi és igyekszik feleleveníteni a település. Helyiek is szórakoztatták a közönséget: A Tititá tánccsoport sváb és Sopron környéki hienz táncokat mutatott be.

Messziről érkezett, kedves vendégeket is köszönthettünk a fesztiválon: Az illingeni társasággal régóta baráti kapcsolatot ápol a jánossomorjai német nemzetiségi önkormányzat és több helyi civil szervezet is. „Nagyon jól érezzük itt magunkat, és mindig örülünk a meghívásnak. Nyolcszáz kilométert utaztunk, de szívesen tettük meg az utat. Nagyon jó a hangulat és szeretjük ezt a családias légkört. Legalább annyi ismerősünk és barátunk van már itt, mint otthon. Szerintünk nagyon fontos, hogy a német kultúrát fenntartsuk, és mindenki halljon német beszédet maga körül.”- mondta el Rudolf Krauth, az illingeni küldöttség tagja.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat fő célja is ez: egyre több embernek szeretnék megmutatni a német kultúra széles palettáját. „Sok rendezvényünk van az év folyamán: batyus est, bálok és az advent is. De ezek a rendezvények inkább családias légkörben telnek. Ezzel a családi nappal ennek pont az ellenkezőjét szeretnénk: az egész város felé próbálunk nyitni és ezzel együtt megmutatni, hogy milyen értékeink, hagyományaink vannak, és milyen zenét játszanak a német nemzetiségi falvakban.” – mondta el Wally János a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Vasárnap kora délután a sportpályán modellrepülő- és helikopter bemutatót láthattak a kis szerkezetek csodálói. A repülés után pedig közelről is megnézhették a sokat tudó, apró masinákat. A templomtéren vasárnap is fellépők szórakoztatták a közönséget: könnyűzenei slágerek és operett-dallamok egyaránt megszólaltak délután. A kétnapos rendezvény legfontosabb eseménye a mosonmagyaróvári és a pázmándfalui majorette csoportok valamint a fúvószenekarok közös felvonulása volt. Különlegességként idén a Cintia Wellnes Klub tagjai is fúvós dallamokra táncoltak be a templomtérre.

A gasztronómia szerelmesei a hagyományos magyar csülök és sült csirke mellett a török és a balkáni konyha ízeit kóstolhatták meg. Az italkínálat pedig Győrújbarát környékére kalauzolta a bor és pálinkakedvelőket.

Szintén a JaKuGa keretében péntek este Wennesz Veronika Vadvilág című kiállítását nézhették meg az érdeklődők a Kozma Galériában. A nálunk önálló tárlattal már másodszor bemutatkozó, helyi születésű, Budapesten élő festő-illusztrátor most állatképeit hozta el szülővárosába.

A tavalyinál kevesebb vendéggel és fellépővel ugyan, de színvonalas programokkal, étel és borkülönlegességekkel szórakoztatta a kétnapos fesztivál a helyieket és a távolabbról érkezőket egyaránt. A rendezvény a németség történelmének felelevenítésére is alkalmat adott. Wennesz József, a rendezvény egyik szervezője elmondta: – „Mosonszentjános és Mosonszentpéter német eredetét továbbra is tudatosítani szeretnék az emberekben. ajkú település volt. A régi német kultúrát és hagyományokat szeretnénk átmenekíteni a ma felnövekvő generáció számára. Bízom benne, hogy már jó úton haladunk és ezzel a rendezvénnyel is hozzájárulhatunk ehhez.” A rendezvény a Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Vadász Vendéglő és a Jánossomorjai Fúvós Egyesület közös szervezésében jött létre. A rendezvényt több helyi cég és az önkormányzat is támogatta.

PB

-hirdetés- -hirdetés-