Több mint kétmilliárd forintba került a 86-os főút Csorna és Mosonmagyaróvár közötti, 33 kilométeres útszakasza. A 11 és fél tonnás tengelyterhelésre való burkolat-megerősítés hivatalosan most fejeződött be. A csütörtöki átadóünnepségen azonban már az itt lakók számára rendkívül fontos forgalomcsillapítás további lehetőségeiről is beszéltek.

2010 nyarán kezdték és tavaly nyáron fejezték be az utolsó simításokat a 86-os főút minket érintő szakaszán. Az Új Széchenyi Terv Uniós forrásaiból végezte el a munkát a Teerag-Asdag Kft., nettó 1.94 milliárd forintért. Bár egy éve használjuk, kisebb földvásárlások miatt csak most fejeződtek be teljesen a munkák, és vághatta át a szalagot Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár a kivitelező Bősárkány melletti betonkeverő telepe mellett. A beruházást az évek alatt megnövekedett teherforgalom, és az út erősen leromlott állapota tette szükségessé.

A felújítással Jánossomorja forgalma is biztonságosabbá vált, a lassító szigetek mellett a főút belterületi kanyarjában is kiszélesítették a pályát. Dr. Kurunczi Károly polgármester az átadóünnepségen Televíziónknak elmondta: -„A jánossomorjai szakaszon különösebb problémánk nem volt. A legfontosabb átalakításként a Mosonmagyaróvár–Várbalog csomópont megváltoztatását említhetjük, itt nagyon rugalmas volt a kivitelező cég. Kiszélesítették ezt a pontot, ahogy kértük, igaz, az önkormányzatnak is a zsebébe kellett nyúlnia kis mértékben, és hozzájárulni a költségekhez, de az volt a fontos, hogy a buszmegállót is figyelembe véve balesetmentes csatlakozás alakuljon ott ki.”

Útdíj jövőre

A Bősárkányt és Jánossomorját elkerülő út korábban kikerült a tervekből, a településeken átmenő forgalom csökkentése azonban továbbra sem tűnt el a napirendről. Az államtitkár megnyitójában elmondta: – „Jövő évben tervezzük bevezetni az elektronikus útdíj-rendszert, amely a használatarányos útdíj fizetése révén részben enyhítheti a 86-os főút magas forgalmát is. Itt részben átterelődésről van szó, azért ilyen nagy a teherforgalom, hogy ne a magas osztrák útdíjakat fizessék a cégek. A keletkező többletbevételek pedig forrásokat teremtenek az útügyi ágazat számára.” A környező országokban már bevezetett rendszernél a teherautókba felszerelt készülék segítségével a használt út díját automatikusan fizeti ki a használó. Völner Pál, államtitkár a JTV-nek elmondta – „Természetesen a saját tapasztalataink is megvoltak, hiszen az osztrák bevezetés után nálunk is megemelkedett a forgalom. De a legfontosabb okulás talán az, hogy Lengyelországban is most vezették be és már látszik az a hatás, hogy egyrészt az útügyi ágazat bevételei megemelkednek, tehát sikerül az utak állapotán javítani, másrészt csak az indokolt forgalom választja az adott utat, és a legrövidebb utakon mennek át a térségeken.”

Éjszakai tiltás

A jövő évi bevezetés előtt is látszik enyhülés. A Bősárkány határában nemrég felszerelt tábla éjszakára kitiltja a teherforgalmat a településről este 22, és reggel 6 óra között. Ez több éves, kitartó küzdelem eredménye. Szalai Imre, Bősárkány polgármestere kiemelte, jópár éve készültek arra, hogy aduk legyenek a kezükben, ha lépni lehet a forgalomcsökkentés terén. -„Azt mondtuk, hogy bármi kezdeményezés is indul, akkor megfelelő dokumentumnak kell a kezünkben lenni. Ezért egy zajvizsgálatot készítettünk már 2007-ben, ahol megállapították, hogy mind a nappali, mind az éjszakai órákra 20 százalékkal túllép a megengedett határértéket a zajszennyezés. Ennek hatására tudtuk elérni Gyopáros Alpárképviselő úrral, hogy az éjszakai forgalmat letiltották, ami biztosítani tudja a nyugalmat az itt élők számára.” Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő is reménykedik a sikerben: – „Ha sikerült betartani ezt a kezdeményezést, akkor bízom benne, hogy ez Jánossomorján is ki fogja fejteni jótékony hatását. Azok a kamionok ugyanis, amelyek a 86-os főútra Mosonmagyaróvár környékén kanyarodnak rá, elvileg ott már látják a táblákon, hogy Bősárkánynál tiltás lép életbe, tehát nekik érdemes az M1–85-ös főúton elkerülni Bősárkányt, ezért bízom benne, hogy érezhető lesz az éjszakai kamionforgalom csökkenése, vagy teljes megszűnése Jánossomorján is, úgy, ahogy Bősárkányban.”

Hogy ezt mennyire tartatják be, kérdéses. Egy kamion az avatás előtti éjjel hajtott keresztül a nemrég elkészült bősárkányi lassító szigeten, kidöntve egy táblát is. A közeli avatási helyszínre érkező politikusok azonban ebből nem sokat vettek észre: reggel eltüntették a baleset nyomait a közútkezelő szorgos munkatársai.

HT

-hirdetés- -hirdetés-