Kiderült, nem négy, hanem legalább hét családi házba próbáltak meg bejutni ismeretlenek a héten. A városvezetés is eljutott a tűréshatárig: térfigyelő kamerarendszerrel fékezné meg az elmúlt években megsokasodó, vagyon elleni bűncselekményeket.

Mára kiderült, a betörések környékének több udvarára is benéztek az elkövetők, levert lakatok, a meneküléshez túl nehéznek bizonyuló, elhagyott motorfűrészek jelezték az útjukat – ám rongálás, lopás sehol sem történt. Gellén Sándor őrsparancsnok-helyettes elmondta: – „Hat-hét helyen biztos, hogy bent jártak az elkövetők, sőt, lehet, hogy több helyen is, amit nem vettek észre a lakók.” Megerősítette, az elmúlt években a családi házak elleni betörések száma drasztikusan megnőtt Jánossomorján.

Ellentétben a jánossomorjaiak biztonságérzetével. Rácz Lajos éjjelente felébred, és néha végigjárja Liget utcai lakását, hogy megnyugodjon, most nem ólálkodik senki az udvarán, nem úgy, mint múlt vasárnap éjjel. A JTV-nek elmondta, a bútoron tört meg a bevilágító elemlámpa fénye, onnan vették észre az éjjel felébredő háziak, hogy valaki leselkedik az ablakokon. Mára kissé felelőtlennek tartja, hogy egyből, puszta kézzel, egy nadrágban kirohant és keresni kezdte a menekülő betörőt, mert veszélyesebbre is fordulhatott volna a helyzet. A Sport utcában lakó Mikhely Lászlóis elmondta, azóta sokkal rosszabb a biztonságérzetük, amióta az udvaron parkoló autóikat feltörték. Zárnak mindent, éjjel-nappal. Nekik közel százezer forintnyi értékük bánta a betörést.

Mint korábban megtudtuk, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság továbbra sem ígérhet 24 órás rendőri szolgálatot Jánossomorján, és rendőreink átvezénylésével is számolni kell továbbra is. Az éjszakai járőrözés fokozását és megerősített szolgálatot ígértek az esetek után, ám úgy tudjuk, eddig ez még nem történt meg. Idegen rendőrök akkor jártak itt, amikor pénteken este, a megyei közlekedésrendészeti akció keretében három ide irányított járőrautóval is szondáztatták az Ausztria felől érkezőket a Tarcsai úton. (Akkor viszont láthattuk a megyei főkapitányság autópályán szolgáló Audi TT-jét is.)

Az önkormányzat számára is egyre sürgetőbb a cselekvés. Legutóbbi ülésükön már egy biztonsági kamerarendszer kiépítését tárgyalták a képviselők. Az eddig években szóba került, drága, kábeles technológiák legalább 12 millió forintos, nem a legoptimálisabban használható rendszereket kínáltak. Most újabb és olcsóbb, rádiófrekvenciát használó hálózatot szereltetnének fel, megfelelően nagyítható képminőséggel, nappal színes, éjjel fekete-fehér, éjjellátóval is felszerelhető készülékekkel, Legalább hatmillió forintból több mint tíz kamera állna szolgálatba a városban és a kivezető utaknál. A rendszer bármikor bővíthető további kamerákkal, és később lehetőséget adnának arra is, hogy egy-egy utca összefogva vásároljon és szereltessen fel kamerákat. Dr. Kurunczi Károly polgármester hangsúlyozta, ősszel ki akarják építeni a rendszert.

HT

 

-hirdetés- -hirdetés-