A művészet a kapcsolatteremtés egyik legjobb módja. Ezért nyitott különleges tárlatot a jánossomorjai Glázer-Kozma Edit és az Albrechtsföldön született Paul Gruber a mönchhofi falumúzeumban múlt hét szombaton. A két alkotó ezzel is szeretné erősíteni a határon átnyúló barátságokat. A tárlaton leginkább tájképek és egy belső utazás képei jelennek meg.

Lehet erősíteni a határon átnyúló kapcsolatokat. Ezt mutatja, hogy sokan voltak kíváncsiak a kiállításra. A tárlatot Lőrincz György alpolgármester nyitotta meg, aki a települések újbóli egymásra találását hangsúlyozta.

Két, korban és nemzetiségben különböző, de a művészetben egyetértő alkotó mutatta be képeit a szombati tárlaton. A magyar gyökerekkel rendelkező Paul Gruber képein a közös szülőföld, a Heideboden tájai elevenednek meg. –„Két éve volt már egy kiállításom Jánossomorján a Kozma Galériában. Ez a mostani tárlat mintegy folytatásnak tekinthető. Ide is el szerettem volna hozni a képeimet, de a kiállítás-sorozatnak nem ez a végső állomása, tervezünk még újabb tárlatokat. Ezeken a képeken két teljesen különböző festészeti stílus jelenik meg, ez adja a tárlat érdekességét.”
Az Andauban és Bécsben élő Paul Gruber restaurátor 1973-ban kezdett a festészettel foglalkozni, leginkább aquarellel és olajfestékkel dolgozik. A tapasztalt művész évek óta segíti tanácsaival a jánossomorjai Glázer-Kozma Editet, aki egy belső utazás alkotásait hozta el a tárlatra. – „Elindultam egy belső világ felé, ami egyrészt a 21. század érzéseit, világát, kritikáját hordozza. Ám az elmúlt egy évben nem tudtam azt festeni, amit a természetben láttam, nagyon sok élmény ért, negatív, pozitív egyaránt és nyilván ez is meghatározza a munkát, a megjelenített világot. Ez a második vonal, amit ezt a befelé tekintő munkát meghatározza. Pali segítsége és egy-két művésztábor eredményei találkoztak most a vásznon, és elmondhatom, óriási belső fejlődésen vagyok túl.”
A kapcsolatteremtő közös kiállítás ötlete egy éve vetődött fel a két alkotó között. A Fertőzug, a Mosoni-síkság és a Hanság területén vagyis a Heidebodenen német, magyar és horvát anyanyelvű lakosság élt együtt. A 20. század történelme azonban elszakította a kötelékeket. A határok eltűnése óta a kapcsolatépítés lassan halad. A kiállítás ezért segítené a határ menti települések újbóli egymásra találását.
“A közös otthonunk” címet viselő tárlatot augusztus 19-ig tekinthetik meg a kivételes hangulatú falumúzeumba látogatók. (Münchhof, Bahngasse 64; +43 2173 80 642)
PB
-hirdetés- -hirdetés-